Aicina izveidot 7500 karavīru lielus spēkus cīņai pret «Boko Haram»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Āfrikas Savienība (ĀS) piektdien aicināja izveidot reģionālu piecu valstu spēku ar 7500 karavīriem cīņai pret Nigērijas islāmistu nemiernieku grupējumu «Boko Haram», paziņoja ĀS Komisijas vadītāja Nkosazana Dlamini-Zuma.

««Boko Haram» šausminošie cilvēktiesību pārkāpumi, neizsakāmā cietsirdība, pilnīga necieņa pret cilvēku dzīvībām un patvaļīgā īpašuma iznīcināšana ir nepārspējami,» teikts Dlamini-Zumas paziņojumā pēc ĀS Miera un drošības padomes sanāksmes, kura notika ceturtdienas vakarā pirms piektdien paredzēta ĀS samita.

«Boko Haram» sacelšanās ir kļuvusi par reģionālu krīzi. Četras tieši skartās valstis Čada, Kamerūna, Nigēra un Nigērija ir vienojušās ar Beninu pastiprināt sadarbību, lai iegrožotu «Boko Haram» radītos draudus, un izveidot Daudznacionālu kopīgu operatīvo grupu (MNJTF).

Dlamini-Zuma paziņoja, ka «Boko Haram» turpinātie uzbrukumi Nigērijas ziemeļaustrumos un arvien biežāk rīkotie uzbrukumi Čada ezera rajonā pie Čadas un Kamerūnas robežām var destabilizēt visu reģionu ar tālejošām sekām drošības un humānajai situācijai.

«Boko Haram» kopš 2009.gada īstenotajā vardarbībā ir nogalināti vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku, bet vairāk nekā miljons zaudējuši pajumti.

Reģiona valstis šomēnes bija solījušas nosūtīt cīņai pret «Boko Haram» pa vienam bataljonam, kas kopā ir apmēram 3000 karavīru. Pēc ceturtdien notikušām sarunām tomēr tika nolemts «netaupīt pūliņus» šā grupējuma sakaušanai un tika ieteikts palielināt MNJTF līdz 7500 karavīriem, sacīja Dlamini-Zuma.

Šā reģionālā spēka svarīgs uzdevums būs veikt militāras operācijas, lai novērstu «Boko Haram» un citu teroristu grupējumu darbību paplašināšanu un likvidētu to klātbūtni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu