Jaunietis ar neīstu pistoli Nīderlandē izjauc TV vakara ziņu programmu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunietis ar neīstu pistoli ceturtdienas vakarā izjauca Nīderlandes valsts raidsabiedrības NOS televīzijas ziņu programmu, iebrūkot studijā un pieprasot raidlaiku, līdz viņu aizturēja policija.

19 gadus vecais iebrucējs, ģērbies tumšā uzvalkā un turot rokā melnu pistolei līdzīgu priekšmetu, staigāja pa studijas telpu, kurā nebija citu cilvēku. Viņš pieprasīja raidlaiku, runājot holandiešu valodā.

Incidenta laikā no NOS ēkas Hilversumas pilsētā tika evakuēti cilvēki. Vakara ziņu raidījums, kas sākās pulksten 20 (21 pēc Latvijas laika), tika pārtraukts, un uz televīzijas ekrāniem parādījās paziņojums, ka ziņas «pašlaik nav pieejamas».

Prokuratūras preses sekretārs preses konferencē paziņoja, ka jaunietis ir no Peinakeras pilsētas pie Hāgas un atrodas policijas apcietinājumā.

Iebrucējs mierīgā sarunā ar cilvēku, kuru neparādīja televīzijas kamera, sacīja, ka pārstāv «hakeru kolektīvu» un «grib parunāt par lietām, kas ir svarīgas pasaulei».

«Mūs nolīga izlūkdienesti. Mēs esam dzirdējuši lietas, kas rada šaubas par sabiedrības pastāvēšanu. Kad mans paziņojums tiks pārraidīts, mēs sarokosimies un jūs varēsiet doties mājās,» sacīja iebrucējs.

Viņš nekavējoties nometa neīsto ieroci un pacēla rokas, kad studijā iebruka pieci bruņoti policisti un sauca, lai viņš nomet ieroci.

Policija pārmeklēja ēku un neilgi pēc pulksten 22 (23 pēc Latvijas laika) pasludināja to par drošu.

Jaunietis arī bija nodevis NOS personālam draudu vēstuli, kurā teikts, ka viņš ir «smagi bruņots» un nedarbojas viens. Vēstulē bija teikts, ka «hakeri ir gatavi kiberuzbrukumam» un ka «valstī ir izvietoti astoņi spēcīgi spridzekļi ar radioaktīvu materiālu», kas tiks iedarbināti, ja viņam neļaus nākt klajā ar paziņojumu televīzijas tiešraidē.

Hilversumas mērs Pīters Brurtjess paziņoja, ka ir īstenoti papildu pasākumi mediju darbinieku aizsardzībai pēc tam, kad islāmisti šomēnes Parīzē nogalināja 12 cilvēkus satīriskā izdevuma «Charlie Hebdo» redakcijā.

Par spīti šiem pasākumiem minētais jaunietis iekļuva NOS studijā, ar neīsto ieroci piedraudot apsardzes darbiniekam.

Policija un prokuratūra izmeklē šo incidentu un apsver apsūdzību izvirzīšanu ķīlnieku sagrābšanā un šaujamieroča nelikumīgā glabāšanā.

Mediji ziņoja, ka šā jaunieša tēvs ir ēģiptietis, bet māte - holandiete, un ka viņa vārds ir Tariks. Viņš ir Delftas Tehniskās universitātes students.

Hilversumā 2002.gada maijā dzīvnieku tiesību aktīvists noslepkavoja pret imigrāciju noskaņoto politiķi Pimu Forteinu. Slepkavam Volkertam van der Grāfam tika piespriests 18 gadu cietumsods, bet viņš tika atbrīvots 2014.gada maijā, kad bija izcietis 12 gadus no piespriestā soda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu