Ķīna sola aizliegt «Rietumu vērtības» universitāšu mācību grāmatās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas izglītības ministrs Juaņs Guižeņs sola aizliegt tādas universitāšu mācību grāmatas, kuras`veicina «Rietumu vērtības», ceturtdienas vakarā ziņoja Ķīnas valsts mediji.

«Mācību grāmatām, kas veicina Rietumu vērtības, nekad nav jāparādās mūsu klasēs,» sacīja ministrs, kura teikto citēja oficiālā ziņu aģentūra «Sjiņhua».

Ministrs piebilda, ka «piezīmes, kas ceļ neslavu Ķīnas Komunistiskās partijas vadībai» un «nomelno sociālismu», nekad nedrīkst parādīties augstskolu klasēs.

Ķīnas universitātes pārvalda valstī valdošā Komunistiskā partija, kura stingri kontrolē diskusijas par vēsturi un citiem tematiem, kas varētu apdraudēt tās varu.

Šī partija bieži uzskata par «Rietumu» priekšstatiem arī daudzpartiju vēlēšanas un pilnvaru nošķiršanu, neraugoties uz to globālo izplatību.

Ķīna ir pastiprinājusi kontroli pār augstāko izglītību, kopš 2012.gada novembrī par Komunistiskās partijas ģenerālsekretāru kļuva Sji Dziņpins, kurš no 2013.gada marta ir arī valsts prezidents. Vairāki augstskolu mācībspēki, kas atklāti pauda savus uzskatus, tika atlaisti vai pat ieslodzīti cietumā.

Izglītības ministra izteikumi par «Rietumu vērtībām» nākuši klajā neilgi pēc Sji aicinājuma varas iestādēm palielināt partijas vadošo lomu universitātēs un «stiprināt un uzlabot ideoloģisko darbu».

Juaņs piebilda, ka pedagogiem ir «jābūt stingriem un jāievēro politiskā, juridiskā un morālā līnija».

Ķīnas ekonomikas izaugsme ir veicinājusi augstākās izglītības sistēmas paplašināšanos, un tās universitāšu un koledžu skaits pēdējos 10 gados ir vairāk nekā divkāršojies. Daudzas Ķīnas politiskās un biznesa elites atvases tomēr dod priekšroku studijām ASV vai Eiropā, tostarp Sji meita, kas kopš 2010.gada studējusi Hārvarda universitātē ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu