Ukrainas krīzes sarunas Minskā ir beigušās bez rezultāta

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas bijušais prezidents Leonīds Kučma paziņoja, ka sestdien Minskā notikušās kontakta grupas Ukrainas krīzes risinājuma ir pārtrūkušas bez konkrētas vienošanās. Iepriekš separātistu pārstāvji izvirzīja ultimatīvas prasības par vienpusēju uguns pārtraukšanu no Ukrainas valdības spēku puses.

«Šodienas [sestdienas] konsultācijas par Minskas vienošanās plāna, kas ietver konkrētus pasākumus drīzākai situācijas saspīlējuma mazināšanai, izpildi saistībā ar to, ka neieradās [pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas vadītājs Aleksandrs] Zaharčenko un [Luganskas tautas republikas līderis Igors] Plotņickis, kuriem ir paraksta tiesības, viņu pārstāvju [Denisa] Pušiļina un [Vladislavs] Deinego ultimātu, kā arī viņu atteikumu apspriest pasākumu plānu par tūlītēju uguns pārtraukšanu un smagā bruņojuma atvilkšanu,» Kučma, kurš sarunās pārstāv Ukrainas valdību, sacīja žurnālistiem sestdienas vakarā.

Sarunās Minskā piedalījās Ukrainas eksprezidents Leonīds Kučma, Krievijas vēstnieks Ukrainā Mihails Zurabovs un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sūtne Heidi Tagliavini.

Kontaktgrupa cerēja sestdien Minskā apstiprināt dokumentu par uguns pārtraukšanu un smagā bruņojuma atvilkšanu Donbasā. Tāpat bija paredzēts vienoties par ierobežojumu atcelšanu produktu piegādēm un gūstekņu atbrīvošanu.

Kučma sacīja, ka Ukrainas varas oficiālā pozīcija ir tāda, ka tā «nepieņem nekādus ultimātus un priekšnosacījumus. Mūsu principiāla pozīcija miermīlīgai situācijas noregulēšanai atsevišķos Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonos nav mainījusies - pilnīgu un stingru 2014.gada 5.un 19.septembrī rakstiski Minskā apstiprinātās vienošanās, sākot ar tūlītēju uguns pārtraukšanas režīma ieviešanu».

Viņš uzsvēra, ka jau tuvākajā laikā gaida oficiālu Krievijas puses reakciju.

Sanāksmē Krieviju pārstāvēja šīs valsts vēstnieks Ukrainā Mihails Zurabovs, bet Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju - Haidi Tagliavini, kā arī Minskā piedalījās arī sabiedriskās organizācijas «Ukrainas izvēle» līderis Viktors Medvedčuks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu