Ugunsgrēkā Maskavas bibliotēkā bojāti miljons grāmatu un dokumentu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ugunsgrēkā Maskavas Zinātniskās informācijas un sociālo zinātņu akadēmiskā institūta bibliotēkā bojāti vairāk nekā miljons retu dokumentu.

Ugunsgrēks, kas sākās piektdien un vēl sestdienas vakarā nebija pilnībā nodzēsts, izpostīja 2000 kvadrātmetru lielu platību.

Bibliotēkā atradās aptuveni desmit miljoni grāmatu un dokumentu, tostarp daži ļoti seni eksemplāri, datējami ar 16.gadsimtu.

«Tas ir milzīgs zaudējums zinātnei. Šī ir lielākā šāda veida kolekcija pasaulē, iespējams, līdzvērtīga ASV Kongresa bibliotēkai,» norādīja Krievijas Zinātņu akadēmijas direktors Vladimirs Fortovs.

«Šeit iespējams atrast dokumentus, kurus nav iespējams atrast citur, visas sociālās zinātnes izmanto šo bibliotēku. Tas, kas šeit notika, atgādina Černobiļu,» viņš piebilda.

Fortovs atklāja, ka ugunsgrēkā cietuši aptuveni 15% no kolekcijas, piebilstot, ka kaitējumu nodarījušas ne tikai liesmas, bet arī ūdens, kas izmantots dzēšanai.

Neviens cilvēks ugunsgrēkā nav cietis.

Ugunsgrēks izcēlās piektdien bibliotēkas otrajā stāvā. Bibliotēkas amatpersonas sākotnēji ziņoja, ka dokumentiem briesmas nedraud, bet situācija mainījās, kad iebruka jumts.

Ugunsgrēka cēlonis pagaidām nav zināms, bet izmeklētāji pieļauj, ka liesmas varētu būt izraisījis elektrisks īssavienojums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu