Ēģipte deportē Pēteri Gresti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģipte svētdien atbrīvojusi un deportējusi Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālistu, Austrālijas latvieti Pēteri Gresti, svētdien paziņojušas Ēģiptes amatpersonas un vēsta mediji.

(Papildināts viss teksts.)

Greste jau iesēdināts lidmašīnā uz Kipru, paziņojušas Kairas lidostas amatpersonas.

«Ir prezidenta lēmums par Pētera Grestes deportēšanu uz Austrāliju,» ziņu aģentūrai AFP iepriekš apstiprināja kāda augsta ranga Ēģiptes Iekšlietu ministrijas amatpersona.

Arī citi mediji ziņoja, ka Greste atbrīvots pēc prezidenta Abdelfataha as Sisi rīkojuma, pamatojoties uz novembrī pieņemto likumu, kas ļauj deportēt ārvalstu aizdomās turamos un noziedzniekus.

Latvija šo lēmumu apsveic

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apsveic latviešu izcelsmes žurnālistu Pīteru (Pēteri) Gresti ar atbrīvošanu no cietuma Ēģiptē, informēja Ārlietu ministrijā.

«Apsveicu Pēteri Gresti un viņa ģimeni ar atbrīvošanu. Tā ir laba diena visiem, kuri cīnījās par atbrīvošanu un vārda brīvību pasaulē. Vēlos pateikt paldies Latvijas un Austrālijas diplomātiem, īpaši Latvijas vēstniecei Ēģiptē Ivetai Šulcai, kas kopā ar Austrālijas kolēģiem ir aktīvi iesaistījusies Grestes atbrīvošanā,» uzsvēra Rinkēvičs.

Greste ir latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālists, kas strādājis «Reuters», CNN, BBC un citur. Viņš kā «Al Jazeera» žurnālists kopā ar citiem tika arestēts un 2014.gada 23.jūnijā notiesāts uz septiņiem gadiem. Kasācijas tiesa 2015.gada 1.janvārī lēmumu atcēla, nosūtot jaunai iztiesāšanai.

Starptautisks nosodījums

Jau vēstīts, ka trīs «Al Jazeera» žurnālisti - Austrālijas un Latvijas pilsonis Greste, Ēģiptes pilsonis Bahers Muhameds un Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, - tika arestēti 2013.gada 29.decembrī Kairā un jūnijā notiesāti par sakariem ar aizliegto «Musulmaņu brālību» un «melīgu ziņu pārraidīšanu».

Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu un Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

«Al Jazeera» žurnālistu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudināja Ēģiptes prezidentu Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Greste atradās apcietinājumā vairāk nekā 400 dienas.

«Al Jazeera» pauda prieku par Grestes atbrīvošanu un paziņoja, ka nerimsies, kamēr arī Fahmijs un Muhameds netiks atbrīvoti.

Fahmija radinieki pauda cerību, ka arī viņš drīzumā varētu tikt deportēts.

Austrālija un Kanāda žurnālistus negrasās tiesāt, kas nozīmē, ka Greste un deportēšanas gadījumā arī Fahmijs beidzot būs brīvi.

Raidorganizācija BBC, atsaucoties uz Ēģiptes prezidentam tuviem avotiem, vēsta, ka Fahmijs tiks deportēts uz Kanādu, tiklīdz tiks anulēta viņa Ēģiptes pilsonība.

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Amnesty International» norādīja, ka Grestes atbrīvošana nedrīkst aizēnot pārējo divu žurnālistu likteni un viņus nedrīkst aizmirst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu