Beness Aijo: Ukrainā teroristu rindās karo vairāki cilvēki no Latvijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Ukrainas austrumos teroristu rindās dien vairāki cilvēki no Latvijas, šodien ziņo laikraksts «Vesti Segodņa». Laikraksts atsaucas uz meklēšanā izsludināto Benesu Aijo, kurš tiek apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu.

Bez jau iepriekš zināmā teroristu rindās karojošā Vjačeslava Visocka un Valentīna Milutina esot arī citi Latvijas valstspiederīgie. Piemēram, bijušais uzņēmējs no Rīgas Anatolijs, kuram Latvijā palikusi sieva un pieaugusi meita. Anatolijs neesot vēlējies, lai tiek atklāts viņa uzvārds, jo viņam esot jāatgriežas Latvijā.

Esot arī kāds latvietis Mareks, kurš gan neesot vēlējies, lai par viņu kaut kas vairāk kļūst zināms.

Beness arī atklāja, ka Visockis guvis nopietnu rokas savainojumu un pašlaik ārstējoties Krievijā.

Jau ziņots, ka Ukrainā teroristu rindās gājis bojā pirmais ar Latviju saistītais kaujinieks, liecina konfliktam Ukrainā veltītās vietnēs ievietota informācija. Vietnē «psb4ukr.org», kas apkopo datus par Ukrainā karojošajiem ārvalstu algotņiem, kā pašpasludinātās «Luhanskas tautas republikas» kaujinieks minēts Rodions Kušnirs, kurš sociālajos tīklos figurē arī ar vārdu Deniss Morozovs.

Kā viņa dzīvesvieta minēta Rīga, Latvija, sociālajos tīklos ievietotajos attēlos viņš ir redzams Rīgā, kā arī Donbasā pozējam ar ieročiem. Sociālajos tīklos arī cirkulē bilde ar kaujinieku, kurā teikts, ka Kušnirs ir brīvprātīgais no Latvijas, ietilpst kaujinieku bataljonā «Vostok» un gājis bojā 21.janvārī no lodes trāpījuma sirds apvidū.

Drošības policija veic pārbaudi saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par šā Latvijas iedzīvotāja bojāeju kaujās Ukrainā.

Vienlaikus DP atkārtoti aicina Latvijas iedzīvotājus nepakļauties tā sauktās Jaunkrievijas un Krievu pasaules koncepta propagandai un neiesaistīties prettiesiskās aktivitātēs ne Ukrainā, ne citos reģionos, kur notiek bruņoti konflikti.

Personas, kuras Latvijā idealizē un ideoloģiski atbalsta nelikumīgos kaujinieku grupējumus, kas vēršas pret Ukrainas teritoriālo integritāti, veicina Latvijas iedzīvotāju radikalizāciju, līdz ar to ir morāli atbildīgas par ideoloģiski ietekmētu jauniešu bojāeju bruņotos konfliktos ārvalstīs, uzsver DP.

Šis traģiskais gadījums arī vēlreiz apliecina, ka ir nepieciešams paplašināt valsts drošības iestāžu spējas preventīvi vērsties ar dažādiem tiesiskiem instrumentiem pret personām, kuras iesaistās bruņotos konfliktos ārvalstīs, norāda DP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu