ANO Drošības padome vēl nepieņem rezolūciju par Ukrainu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Drošības padomes (DP) 15 dalībvalstis turpinās konsultācijas par pamieru Ukrainas austrumos, bet vēl nav gatavas pieņemt rezolūciju par to, paziņoja diplomāti.

(ziņa papildināta ar 6.-8.rindkopu)

Drošības padomē svētdien bija gaidāms balsojums par Krievijas izstrādātu rezolūcijas projektu, kas aicina visas Ukrainas bruņotajā konfliktā iesaistītās puses īstenot Minskas vienošanos, kurā paredzēts pamiers svētdienas pusnaktī oficiāli stājās spēkā.

Dažas Drošības padomes dalībvalstis pieprasīja labojumus šajā rezolūcijas projektā. Viena no tām bija Malaizija, kas vēlas, lai tajā tiktu pieminēta jūlijā Ukrainas austrumos notriektā aviosabiedrības «Malaysia Airlines» lidmašīna.

«Ir notikušas dažas tālākas diskusijas starp dalībvalstīm,» sacīja Lielbritānijas vēstnieks ANO Marks Laiels Grānts. «Mēs nevaram šodien (svētdien) balsot par [rezolūcijas] tekstu, bet pastāv ieinteresētība Drošības padomes reakcijā uz Minskas vienošanos ... Mēs cieši vērojam notikumus uz vietas,» piebilda Grānts.

Viņš atzina, ka «nav nekādas garantijas» tam, ka visas DP dalībvalstis panāks vienotu nostāju un pieņems šo rezolūciju.

Aģentūras «Press AV» žurnālists Andrejs Vasiļjevs Ukrainas telekanālā «Hromadske TV» ziņoja, ka Krievija mēģina panākt ANO DP rezolūcijas pieņemšanu, kas mainītu Minskas vienošanās būtību un uzkrautu visu atbildību par miera procesu tikai Ukrainai.

Krievijas izstrādātajā rezolūcijas variantā pieprasīts, lai Ukraina pirmā atvilktu savus spēkus no konfrontācijas līnijas. Maskava arī vēlas pilnībā atteikties no Minskā dotiem solījumiem un pieprasa tiesības sūtīt uz Ukrainu tā sauktos humānās palīdzības konvojus, ziņoja Vasiļjevs.

Ja Krievija turpinās uzstāt uz savu rezolūcijas variantu, tad ASV un Lielbritānija var to bloķēt, izmantojot veto tiesības ANO DP, atzīmēja žurnālists.

Neraugoties uz pamieru, prokrieviskie kaujinieki svētdien turpināja apšaudīt Ukrainas spēku pozīcijas Doņeckas apgabala Debaļcevas pilsētā.

Kaujās starp Ukrainas bruņotajiem spēkiem un prokrieviskajiem separātistiem valsts austrumos kopš pagājušā gada aprīļa ir nogalināti vismaz 5300 cilvēku. Viens miljons cilvēku bija spiesti atstāt savus mājokļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu