ANO Drošības padome aicina nekavējoties pārtraukt karadarbību Ukrainā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Drošības padome (DP) otrdien aicināja abas bruņotajā konfliktā Ukrainas austrumos iesaistītās puses «nekavējoties pārtraukt karadarbību», kura turpinās par spīti oficiāli noteiktam pamieram.

«Drošības padome aicināja visas puses nekavējoties pārtraukt karadarbību un ievērot saistības, par kurām panākta vienošanās Minskā, tostarp atvieglot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Īpašās monitoringa misijas pieeju Minskas vienošanos novērošanai un to izpildes pārbaudīšanai,» teikts ANO DP paziņojumā.

DP pauda īpašas bažas par kauju turpināšanos starp prokrieviskajiem separātistiem un Ukrainas armiju Doņeckas apgabala Debaļceves pilsētā un tās apkaimē,

neraugoties uz pamiera spēkā stāšanos 15.februāra pusnaktī. Debaļceve ir svarīgs transporta mezgls.

DP atsevišķā publiskā sanāksmē vienbalsīgi pieņēma Krievijas izstrādātu rezolūciju, kas aicina visas puses respektēt Minskas vienošanās, sevišķi pamieru.

Ukraina un prokrieviskie separātisti apsūdz otru pusi pamiera pārkāpšanā, un tāpēc nav notikusi Minskas vienošanos paredzētā smago ieroču atvilkšana no frontes līnijas.

Kijeva un separātisti 12.februārī pieņēma Minskas vienošanās pēc sarunām Baltkrievijas galvaspilsētā, kurās piedalījās Vācijas, Francijas, Krievijas un Ukrainas līderi.

Minskas vienošanās arī paredz pašpārvaldi separātistu ieņemtajām Austrumukrainas teritorijām un pašvaldību vēlēšanu sarīkošanu tajās, tomēr nenosakot datumu.

Tās arī paredz, ka Ukrainai jāatgūst pilna kontrole pār savu austrumu robežu ar Krieviju, bet tikai pēc pašvaldību vēlēšanām un konstitucionālas reformas, kas jāpieņem līdz gada beigām.

Rezolūcijas tekstā ir paustas «dziļas bažas par traģiskajiem notikumiem un vardarbību Ukrainas austrumu apgabalos».
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu