Austrijas parlaments apstiprina pretrunīgi vērtēto islāma likumprojektu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrijas parlaments trešdien pieņēmis pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kura mērķis ir samazināt ārvalstu ietekmi uz vietējo islāmticīgo kopienu.

Likumprojekts regulē attiecības starp islāmu un valsti, bet to aizēnojušas diskusijas par reliģisko ekstrēmismu un nesenie terorakti Eiropā.

Likumprojekts aizliedz finansēt zināmus musulmaņu garīdzniekus no tādām valstīm kā Turcija un Saūda Arābija, kā arī nosaka, ka Austrijas likumi ir pārāki pār islāma reliģiskajiem likumiem.

Jaunais likums ir daļa no Austrijas valdības ieceres radīt «Austrijas stila islāmu». Bet

musulmaņu pārstāvji uzskata to par diskriminējošu, apgalvojot, ka tas ir daudz striktāks nekā līdzīgi likumi, kas attiecas uz citām reliģijām.

«Mēģinājums radīt «Austrijas stila islāmu» ignorē nepieciešamību veicināt reliģisko daudzveidību un abpusēju cieņu,» norādīja Turku islāma savienība, kas nodarbina aptuveni 60 imamus, kuriem algu maksā valsts. Kopumā Austrijā strādā aptuveni 300 musulmaņu garīdznieku. «Tas pārvērš islāma likumu drošības likumā.»

Savienība un citas musulmaņu organizācijas plāno apstrīdēt likumprojektu Konstitucionālajā tiesā.

Austrijas galēji labējā Brīvības partija (FPOe) savukārt uzskata, ka likumprojekts nav pietiekami stingrs

un tādēļ nepalīdzēs novērst radikalizēšanos.

«Es saku, ka islāms nepieder pie Austrijas, nedz kulturāli, nedz vēsturiski,» paziņoja partijas līderis Heincs Kristians Štrahe.

Viņš uzskata par nepareizu, ka likumprojekts neuzliek imamiem par pienākumu noturēt sprediķus vācu valodā un neaizliedz minaretus un musulmaņu tērpus parandžas.

Štrahe uzskata, ka punkts par valodu ir svarīgs, lai policija varētu sekot līdzi mošejās notiekošajai «bīstamajai islamizācijai un bīstamajai radikalizācijai».

FPOe un citas opozīcijas partijas balsoja pret likumprojektu. Tomēr likumdevēji no valdošajā koalīcijā pārstāvētajām partijām balsoja par, līdz ar to likumprojekts tika pieņemts ar balsu vairākumu.

Austrijā dzīvo aptuveni 600 000 musulmaņu, kas ir aptuveni 7% no valsts 8,6 miljoniem iedzīvotāju. Daudziem Austrijas musulmaņiem saknes meklējamas Turcijā vai Bosnijā.

Gandrīz 200 islāmisti no Austrijas ir pievienojušies teroristu organizācijas «Islāma valsts» kaujiniekiem Sīrijā un Irākā, liecina Iekšlietu ministrijas rīcībā esošā informācija.

58% austriešu uzskata, ka musulmaņu vidū palielinājusies radikālu uzskatu piekritēju skaits un 41% baidās no iespējamajiem teroraktiem,

secināts raidorganizācijas ORF otrdien publiskotajā aptaujā.

Austrijas integrācijas ministrs parlamentā uzsvēra, ka likumprojekts nav reakcija uz terorismu, bet vērsts pret nevēlamu ārvalstu ietekmi, kas kavē kulturālu un reliģisku integrāciju.

«Austrijā nedrīkst būt pretrunu starp pašpārliecinātu austrieti un reliģisku musulmani,» norādīja ministrs.

Likumprojektā ir arī vairāki punkti, ko musulmaņu kopiena vērtē atzinīgi, piemēram, universitātes līmeņa izglītības programmas izveidošana imamiem Austrijā.

Likumprojekts arī grantē imamiem tiesības apmeklēt armijas kazarmas, cietumus un slimnīcas, lai tur sniegtu musulmaņiem garīgu mierinājumu, ja viņi to vēlas. Noteikts arī, ka sabiedriskajās institūcijās jāpiedāvā pārtika saskaņā ar musulmaņu noteikumiem ēdienu sagatavošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu