Mediji noskaidrojuši «Islāma valsts» slepkavas «džihādista Džona» identitāti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar «džihādista Džona» vārdu pazīstamais «Islāma valsts» kaujinieks, kurš, pēc visa spriežot, ir atbildīgs par galvas nociršanu vairākiem Rietumu gūstekņiem, ir atpazīts kā Londonas rietumos augušais Muhameds Emvazi, vēsta laikraksts «The Washington Post» un raidsabiedrība BBC.

«Islāma valsts» video redzamais britu džihādists, kura seja allaž tikusi slēpta aiz maskas, ir aptuveni 25 gadus vecais Emvazi, laikrakstam apliecinājuši viņa paziņas un citi ar šo lietu pazīstami cilvēki.

«Man nav nekādu šaubu, ka Muhameds ir džihādists Džons,» sacījis kāds viņa tuvs paziņa.

Vidusšķiras ģimenē augušais Emvazi Vestminsteras universitātē ieguvis datora grādu programmēšanā un aptuveni 2012.gadā devies uz Sīriju, vēsta laikraksts.

Pēc kāda brauciena uz Tanzāniju viņš ticis aizturēts, un britu izlūkdienesta amatpersonas viņu apsūdzējušas, ka viņš mēģinājis nokļūt Somālijā. Pēc visa spriežot, pēc šiem notikumiem viņš radikalizējies.

Džihādists Džons, kā šķiet, ir atbildīgs par ASV žurnālistu Džeimsa Folija un Stīvena Sotlofa, Lielbritānijas palīdzības misiju darbinieku Deivida Heinsa un Alana Heninga, kā arī ASV palīdzības misijas darbinieka Abdulrahmana Kasinga slepkavībām.

Viņš bijis redzams video ar japāņu gūstekņiem Harunu Jukavu un Kendzi Goto neilgi pirms viņu noslepkavošanas.

Tīmeklī publicētos video viņš vienmēr ir ģērbies melnā, viņa seju sedz maska un redzamas ir tikai viņa acis. Rokās viņš tur nazi un uzrunā kritizē Rietumus.

Lielbritānijas izlūkdienests uzskata, ka «Islāma valsts» džihādistu rindās Sīrijā un Irākā ir aptuveni 500 pašmāju radikāļu.

«Islāma valsts» ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, pasludinājusi tur «kalifātu» un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu