Gruzija: Krievija tiecas palēnām anektēt Abhāziju un Dienvidosetiju

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievija pamazām organizē Abhāzijas un Dienvidosetijas aneksiju, ceturtdien paziņojusi Gruzijas ārlietu ministre Tamāra Beručašvili.

Šonedēļ Briselē notikušajās sarunās ar Eiropas Savienības (ES) un NATO pārstāvjiem ministre uzsvērusi Gruzijas bažas par Krievijas līgumiem ar Abhāziju un Dienvidosetiju, kas padara ciešāku šo reģionu saikni ar kaimiņvalsti.

«Šis ir ārkārtīgi bīstams attīstības virziens ne tikai Gruzijas drošībai, bet, mūsuprāt, tas ir bīstami arī plašākā Eiropas drošības kontekstā, īpaši ņemot vērā karu Ukrainā,» intervijā norādījusi Gruzijas ministre.

Beručašvili, kura kopā ar Gruzijas premjerministru Irakliju Garibašvili piedalījās sarunās ar ES un NATO, uzsvēra, ka Krievijas darbības ved uz pakāpenisku abu atšķelto reģionu anektēšanu.

Tas ir plašāka mēroga Krievijas agresijas plānos pret kaimiņvalstīm, un Gruzijā notiekošais ir daļa no tās pašas spēles, kuru Krievija spēlējusi Ukrainā, anektējot Krimu un atbalstot prokrieviskos kaujiniekus valsts austrumos, uzskata Gruzijas ministre.

Beručašvili atklāja, ka Krievija Dienvidosetijā un Abhāzijā nostiprinās militāri. Pēc viņas teiktā, tur atrodas 11 000 Krievijas karavīru.

Krievijas mērķis ir «radīt un uzturēt iesaldētus konfliktus un kavēt valstu suverēno izvēļu īstenošanu ārpolitikā», uzskata Beručašvili, atsaucoties uz Gruzijas ieceri pievienoties ES un NATO.

Gruzijas un Krievijas karš par Dienvidosetiju un Abhāziju notika 2008.gadā. Kad tas beidzās, Krievija atzina Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību.

Pagājušā gada novembrī Maskava ar Abhāziju parakstīja stratēģiskās partnerības līgumu un paziņoja, ka vēlas parakstīt līdzīgu dokumentu arī ar Dienvidosetiju, lai tās armiju integrētu Krievijas bruņotajos spēkos.

Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks pēc tikšanās ar Garibašvili atzina, ka Krievijas un Abhāzijas līgums «pārkāpj Gruzijas suverenitāti un teritoriālo vienotību».

Baručašvili izteica cerību, ka Rietumi paliks vienoti un nepiekāpīgi sankcijās pret Krieviju Ukrainas dēļ.

Tāpat viņa sagaida, ka Eiropas Komisija (EK) samitā ar bijušās PSRS valstīm, kas maijā notiks Latvijā, aicinās ES atļaut Gruzijas pilsoņiem iebraukt Šengenas zonā bez vīzām.

Tas padarītu Gruzijas pases pievilcīgākas Abhāzijas un Dienvidosetijas iedzīvotāju acīs, uzskata ministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu