Krievijas opozicionāri nešaubās par Ņemcova slepkavības politiskajiem motīviem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas opozicionāriem nav šaubu, ka viņu biedra Borisa Ņemcova slepkavībai ir politiski motīvi. «Ņemcovu varēja nogalināt tikai par tām izmeklēšanām vien, kuras bija saistītas ar Ukrainu un Krievijas spēku piedalīšanos valsts destabilizācijā,» paziņoja viens no Ņemcova tuvākajiem līdzgaitniekiem Iļja Jašins.

«Protams, vienīgais mērķis ir iebiedēt, mēģināt atstāt bez vadības protestu, parādīt, ka par tādu nesamierinātu pozīciju atriebsies,» sacīja partijas RPR-PARNAS Sanktpēterburgas nodaļas vadītājs Andrejs Pivovarovs.

«Tā noteikti nav komerciālu rēķinu kārtošana, ar komerciju viņš nenodarbojās. Personīgu problēmu arī nebija. Es domāju, ka par motīvu kalpoja viņa politiskā darbība,» sacīja Ņemcova advokāts Vadims Prohorovs.

«Borisa Ņemcova slepkavība ir karš, kas ir atnācis pie mums - acīmredzami un rupji.

Viņš bija tās pretinieks un centās apturēt ukraiņu un krievu bojāeju, kas kļuvuši par upuri ciniskai militāristiskai propagandai. Par to viņu neieredzēja, tāpat kā visus kara pretiniekus, kas uzdrošinājās lietas saukt savos vārdos - aneksija, agresija, brāļu karš,» pavēstīja opozīcijas politiķis Grigorijs Javļinskis. «Politiski atbildīga par šo slepkavību ir vara kopumā un prezidents Putins personīgi - tie, kuri sāka, turpina karu un veic propagandas naida kampaņu tā atbalstam.»

Kā ziņots, Ņemcovs ar vairākiem šāvieniem no garāmbraucošas automašīnas tika noslepkavots piektdienas vakarā Maskavas centrā. Slepkavības vietā atrastas sešas patronas, Ņemcovam trāpīts četras reizes, viņu nāvējoši ievainojot.

Izmeklētāji izskata visas Ņemcova slepkavības versijas, sestdien paziņoja Maskavas Galvenās izmeklēšanas pārvaldes pārstāvis.

Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka Ņemcova slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš. Viena no versijām ir, ka tā bijusi pasūtījuma slepkavība.

Ņemcovam bija 55 gadi, bez viņa palikušas četras meitas un 87 gadus vecā māte. Prezidenta Borisa Jeļcina laikā viņš bija Ņižņijnovgorodas gubernators, vēlāk kļuva par Krievijas valdības premjerministra vietnieku. 2000.gada prezidenta vēlēšanās atbalstīja Vladimiru Putinu, taču drīz vien to atzina par kļūdu un pārgāja opozīcijas rindās, kļūstot par vienu no asākajiem Putina kritiķiem. 2013.gadā tika ievēlēts par Jaroslavļas domes deputātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu