Pēc 12 gadu pārtraukuma Irākā atver Bagdādes Nacionālo muzeju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc 12 gadu pārtraukuma darbu ir atsācis Irākas Nacionālais muzejs, ko pasteidzināja ekstrēmistu grupējuma «Islāma valsts» veiktā senvēstures pieminekļu iznīcināšana Irākas ziemeļu pilsētā Mosulā.

Šo gadu laikā muzejs ir centies atgūt pēc ASV iebrukuma Irākā 2003.gadā nolaupītos kultūras pieminekļus. Muzejam ir izdevies atgūt gandrīz trešo daļu no 15 000 vēstures pieminekļu.

Amatpersonas norādīja, ka muzeja atvēršanu paātrināja «Islāma valsts» veiktā senvēstures pieminekļu iznīcināšana Irākas ziemeļu pilsētā Mosulā.

«Notikumi Mosulā lika mums pasteidzināt darbus un mēs vēlējamies to atvērt šodien kā atbildi tam, ko izdarīja «Islāma valsts«,» aģentūrai AFP sacīja Irākas Tūrisma un senlietu ministra vietnieks Kaiss Huseins Rašids.

Jau ziņots, ka «Islāma valsts» kaujinieki ar āmuriem ir iznīcinājuši nenovērtējamus senvēstures pieminekļus Irākas pilsētā Mosulā, liecina kaujinieku izplatīts videoieraksts.

Šāda rīcība izraisīja plašu satraukumu, un daži arheologi un vēstures mantojuma eksperti to salīdzināja ar Budas statuju iznīcināšanu, ko 2001.gadā Afganistānas pilsētā Bamijanā izdarīja islāmistu grupējums «Taleban».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu