Maskavā un Sanktpēterburgā notiks gājieni Ņemcova piemiņai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien Maskavā un Sanktpēterburgā notiks gājieni piektdienas vakarā Maskavas centrā noslepkavotā opozicionāra Borisa Ņemcova piemiņai.

Opozīcijai bija plānots abās pilsētās svētdien rīkot pretkrīzes gājienus, taču pēc traģisko ziņu saņemšanas pasākumi tika atcelti.

Piemiņas gājiens Maskavā notiks pilsētas centrā un tas sāksies plkst.14 pēc Latvijas laika, savukārt Sanktpēterburgā pasākums norisināsies Marsa laukā.

Abu pilsētu varasiestādes saskaņojušas piemiņas pasākumus.

Maskavā piemiņas gājiens virzīsies pāri Lielajam Moskvoreckas tiltam, uz kura Ņemcovs tika nošauts. Slepkavības vietā jau izveidojies liels ziedu kalns.

Organizatori cer, ka Maskavā gājienā piedalīsies vairāk nekā 50 000 cilvēku.

Ņemcovs tiks apbedīts 3.martā Trojekurovas kapsētā Maskavā.

Kā ziņots, Ņemcovs ar vairākiem šāvieniem no garāmbraucošas automašīnas tika noslepkavots piektdienas vakarā Maskavas centrā. Slepkavības vietā atrastas sešas patronas, Ņemcovam trāpīts četras reizes, viņu nāvējoši ievainojot.

Izmeklētāji izskata visas Ņemcova slepkavības versijas, sestdien paziņoja Maskavas Galvenās izmeklēšanas pārvaldes pārstāvis.

Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka Ņemcova slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš. Viena no versijām ir, ka tā bijusi pasūtījuma slepkavība.

Krievijas telekanāls TVC sestdienas vakarā demonstrēja videonovērošanas kameras fiksētu video, kurā no liela attāluma fiksēta Ņemcova slepkavība.

Video ir zemas kvalitātes, tomēr tajā fiksēta notikuma gaita.

Spriežot pēc šī materiāla, slepkava, iespējams, gaidījis Ņemcovu uz tilta, sašāvis viņu un tad aizbēdzis, ielecot automašīnā, kas viņam strauji pietuvojās.

Šaušanas brīdis video nav redzams, jo taisni tobrīd Ņemcovu un viņa pavadoni aizsedza sniega tīrītājs. Krievijas mediji ziņoja, ka

Ņemcovs tobrīd pastaigājies kopā ar 23 gadus veco ukraiņu modeli Annu Durickaju.

Viņa apšaudē nav cietusi.

Ņemcovam bija 55 gadi, bez viņa palikušas četras meitas un 87 gadus vecā māte. Prezidenta Borisa Jeļcina laikā viņš bija Ņižņijnovgorodas gubernators, vēlāk kļuva par Krievijas valdības premjerministra vietnieku. 2000.gada prezidenta vēlēšanās atbalstīja Vladimiru Putinu, taču drīz vien to atzina par kļūdu un pārgāja opozīcijas rindās, kļūstot par vienu no asākajiem Putina kritiķiem. 2013.gadā tika ievēlēts par Jaroslavļas domes deputātu.

Krievijas opozīcijas pārstāvji uzskata, ka Ņemcova slepkavība ir saistīta ar viņa atklāto kritiku pret prezidentu Vladimiru Putinu un, sevišķi, Maskavas politiku Ukrainā.

«Borisa Ņemcova slepkavība ir karš, kas ir atnācis pie mums - acīmredzami un rupji.

Viņš bija tā pretinieks un centās apturēt ukraiņu un krievu bojāeju, kas kļuvuši par upuri ciniskai militāristiskai propagandai. Par to viņu neieredzēja, tāpat kā visus kara pretiniekus, kas uzdrošinājās lietas saukt savos vārdos - aneksija, agresija, brāļu karš,» pavēstīja opozīcijas politiķis Grigorijs Javļinskis. «Politiski atbildīga par šo slepkavību ir vara kopumā un prezidents Putins personīgi - tie, kuri sāka, turpina karu un veic propagandas naida kampaņu tā atbalstam.»

Opozīcijas līderis Aleksejs

Navaļnijs pauda neizpratni, kā Ņemcova slepkavība bijusi iespējama, jo pirms svētdien plānotā pretkrīzes gājiena drošības dienesti noteikti viņu novērojuši.

Ņemcova slepkavību nosodīja arī ASV prezidents Baraks Obama un Eiropas līderi.

Gan Obama, gan Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, gan ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns norādīja, ka noziegums prasa kārtīgu izmeklēšanu un vainīgie ir jāsauc pie atbildības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu