Tibetas trimdas ārlietu ministre vērš uzmanību uz politieslodzīto spīdzināšanu Ķīnā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tibetas trimdas valdības ārlietu ministre Diki Čhojanga (Dicki Chhoyang) intervijā aģentūrā BNS vērsa uzmanību uz izplatīto politieslodzīto tibetiešu spīdzināšanu Ķīnā.

Ministre norādīja, ka šobrīd tiek ziņots par aptuveni diviem tūkstošiem politieslodzīto tibetiešu, bet «tas ir ļoti konservatīvs skaitlis». Komentējot pašreizējo cilvēktiesību situāciju Tibetā, Čhojanga atzina, ka

Ķīnā dramatiska situācija ir ar politieslodzītajiem, jo daudzi no viņiem ieslodzījuma vietā mirst spīdzināšanas dēļ.

«Jāpaskaidro, ka Ķīnā ir ļoti spēcīgs drošības dienests un cilvēku novērošanas sistēma. Attiecībā pret Tibetu, Ķīnas varasiestādes cenšas pēc iespējas vairāk to norobežot no ārpasaules, lai nekāda informācija neietu uz ārpusi un no ārpasaules uz Tibetu,» viņa teica.

Ministre atzina, ka trimdas valdībai ir grūtības ar informācijas ieguvi par situāciju Tibetā. Tomēr viņa minēja piemēru par nesenu un labi dokumentētu gadījumu decembrī, kad «viens puisis no Lhasas ieslodzījuma vietā ticis spīdzināts. Kad viņu izlaida no cietuma, viņš faktiski nebija atpazīstams. Kā norādīja 15 gadus vecā jaunieša ģimene, viņš bija knapi atpazīstams, jo bija cietis no smagiem savainojumiem, vēma asinis un pēc trim dienām nomira».

Jau ziņots, ka Tibetas trimdas valdības ārlietu ministre viesojās Latvijā. Kopā ar ārlietu ministri Latvijā ieradās arī dalailamas vēstnieks Ziemeļeiropā, Polijā un Baltijas valstīs.

Vizītes laikā notika vairākas oficiālas tikšanās ar politiķiem, NVO pārstāvjiem, studentiem un Tibetas atbalstītājiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu