Krievijas TV: no Krievijas izraidīts Latvijas un ASV specdienestu aģents

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: OZAN KOSE / AFP

No Krievijas izraidīts Latvijas civilās aviācijas vecākais inspektors Andrejs Dudarevs, kurš, pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) informācijas, bijis Latvijas un ASV specdienestu aģents, svētdien ziņoja Krievijas telekanāls NTV.

«Andrejam paziņo - komēdija ir beigusies. Viņš Krievijā ir «persona non grata» (nevēlama persona). Iebraukšana mūsu valstī viņam ir slēgta uz desmit gadiem. Dudarevu izraidīja no Krievijas. Tomēr arī dzimtenē atklātais aģents Tomass diez vai kādam būs interesants,» vēstīja NTV savā programmā «Ārkārtējs notikums. Nedēļas apskats» («ЧП. Обзор за неделю»).

Šajā televīzijas sižetā apgalvots, ka Dudarevam (aģentam Tomasam) esot bija dots uzdevums, izrādot iniciatīvu, piedāvāt savus pakalpojumus Krievijas specdienestiem un iekārtoties darbā, kas ir saistīts ar Krievijas Aizsardzības ministriju, lai pēc tam nodotu valsts noslēpumus Latvijas un ASV specdienestiem.

NTV ziņoja, ka Dudarevs četrus gadus esot meklējis kontaktus ar Krievijas specdienestiem, un pērn novembrī šāds kontakts noticis.

Saskaņā ar NTV sižetu Dudarevs toreiz esot paziņojis, ka 20 gadus esot strādājis Rietumvalstu specdienestos - vispirms Latvijas pretizlūkošanā, bet pēc tam ASV specdienestos. Viņš apgalvojis, ka visu šo laiku esot vācis slepenus datus Krievijai un ka šie dati «dos spēcīgu triecienu NATO pozīcijām Baltijā».

NTV ziņoja, ka Dudarevs esot pastāstījis par dažiem NATO projektiem, īpaši par radiolokācijas kompleksu BALTNET.

NTV savā programmā vēstīja, ka Dudarevs arī esot sniedzis kompromitējošus datus par Latvijas augsta ranga militārpersonām. Viņš apgalvojis, ka deviņdesmitajos gados tagadējais Saeimas deputāts, atvaļinātais brigādes ģenerālis Kārlis Krēsliņš (Nacionālā apvienība), pārceļoties no Krievijas uz Latviju, esot pārdevis viltotus PSRS militāro augstskolu diplomus un Krēsliņu esot piesedzis bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Gaidis Andrejs Zeibots.

NTV ziņoja, ka Dudarevs par savu arhīvu esot lūdzis viņu iekārtot darbā Krievijā, vēlams, «militārās aviācijas jomā», un izmantot viņa pieredzi militārās struktūrās. Viņš arī esot devis mājienu, ka būtu vēlams kompensēt viņa materiālos zaudējumus Latvijā, kur viņam piederot divi dzīvokļi, māja un zemesgabals elitārā rajonā pie Rīgas.

Kad Krievijas specdienestu pārstāvji Dudarevam paziņojuši, ka viņš ir «slikti sagatavots spiegs», bet daļa viņa nodoto it kā slepeno materiālu pēc Krievijas analītiķu veiktas pārbaudes izrādījās novecojuši NATO plāni un «rūpīgi atlasīta dezinformācija», viņš esot kļuvis nervozs, tomēr neesot atzinies, kas viņu sūtīja, un lūdzis «nekaitēt» viņam, ziņoja NTV.

Krievijas pretizlūkošanas darbinieki paziņojuši Dudarevam, ka viņš izgāzies sava uzdevuma pildīšanā un Latvijā kļūšot zināms tas, ka tieši viņš nodevis Krievijai kompromitējošus materiālus par Latvijas Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) priekšnieka vietnieku Maiguru Strīķi, kompromitējis savus kuratorus un atklājis korupcijas shēmas Latvijas Aizsardzības ministrijas vadībā, vēstīja NTV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu