Ķīnas realitāte - miljoniem vientuļu vīriešu un līgavu iepirkšana no ārzemēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas varas iestādes nupat paziņojušas, ka ar jaunu sparu metīsies cīņā, lai apkarotu vietas, kur sievietes var uzzināt gaidāmā bērna dzimumu. Viena bērna politika un sabiedrībā iesakņojušās dogmas par to, ka zēns ģimenē nozīmē turību, bet meitene - vienas vienīgas klapatas, darījušas savu - bez cerībām valstī atrast sievu drīz būs 34 miljoni vīriešu. Un jau tagad lauku reģionos līgavas tiek importētas no nabadzīgajām kaimiņvalstīm un pat no Eiropas, raksta «The Daily Telegraph».

Ķīnā joprojām neskaitāmi aborti tiek veikti tikai tāpēc, ka vecāki uzzinājuši, ka gaidāmais bērniņš būs meitenīte. Tas novedis pie milzīgām sieviešu un vīriešu skaita atšķirībām. Lai to apkarotu, valsts tā vietā, lai risinātu dziļākas sociālās problēmas, aizliegusi ultrasonogrāfijas laikā vai ar dažādu testu palīdzību pirms dzemdībām noskaidrot gaidāmā bērna dzimumu.

Taču, ja ir pieprasījums, rodas arī piedāvājums - visā valstī plaukst un zeļ nelegālo ultrasonogrāfiju tīkls un mediķi par samaksu vai pat vienkārši savas pārliecības dēļ gribētājiem piedāvā bērna dzimumu tomēr noskaidrot. Tagad Ķīna paziņojusi, ka ar jaunu sparu šādi nelegālie darboņi tiks apkaroti.

Saskaņā ar 2014. gada datiem uz katriem 116 vīriešiem jau tagad Ķīnā ir tikai 100 sievietes.

Ķīnā zēni jau no seniem laikiem tikuši vērtēti augstāk nekā meitenes. Ar dzimumu motivētus abortus vēl vairāk veicināja tā sauktās viena bērna politikas ieviešana.

Lai dzimuma motivētos abortus apkarotu, Ķīna jau 1980. gadu beigās aizliedza topošajiem vecākiem oficiāli noskaidrot bērna dzimumu.

Valsts ārstiem aizliegusi šāda veida informāciju izpaust vecākiem. Taču neoficiāli bērna dzimuma noskaidrošanas prakse, protams, turpinās. Un turpinās arī dzimuma stereotipu uzvaras gājiens, īpaši lauku reģionos.

34 miljoni vīriešu būs bez sievas

Ķīnas Nacionālais statistikas birojs aplēsis, ka tuvā nākotnē sievu sieviešu trūkuma dēļ nevarēs atrast 34 miljoni Ķīnas vīriešu. Tik liels disbalanss sabiedrībā var radīt lielas problēmas un nestabilitāti, kā arī apdraudēt valsts attīstību kopumā.

Ķīnas varas iestādes nesen sāka kampaņu pret bandām, kuras par samaksu topošajiem vecākiem piedāvā kontrabandas ceļā no valsts uz Taivānu vai Honkongu izvest asins paraugus, lai tur veiktu analīzes embrija dzimuma noteikšanai.

Kādam ārstam par «nelikumīgās» dzimuma informācijas atklāšanu vecākiem pirms dažiem gadiem pat tika piespriests nosacīts nāvessods.

Eksperti gan norāda, ka šādas kampaņas ir nekas vairāk kā cīnīšanās ar vējdzirnavām - valstij būtu jādomā par to, kā mazināt stereotipus un risināt dzimumu līdztiesības problēmas plašākā mērogā.

Līgavu iepirkšana no ārzemēm

Straujā ekonomiskā attīstība atnesusi Ķīnai lielas izmaiņas - daudzas meitenes no lauku reģioniem tā vietā, lai uzņemtos tradicionālo lomu kā ģimenes pavarda sargātājas, izvēlas izglītoties un doties darba meklējumos uz pilsētām. Varētu domāt, ka tas sabiedrībai laika gaitā varētu atvērt acis uz to, ka meitenes ģimenē nenozīmē tikai izdevumus, bet gan var pašas pelnīt un gādāt par ģimeni gluži kā zēni.

Taču dažos lauku reģionos meiteņu aizbraukšana kļuvusi tik akūta problēma, ka līgavas tiek iepirktas par naudu - no Vjetnamas, Taizemes un pat dažām nabadzīgākajām valstīm Eiropā.

To par progresu grūti dēvēt - kamēr dažas ģimenes sāk apjaust ekonomiskos ieguvumus no tā, ka dod meitām brīvību nodoties karjerai, tās pakļauj citas sievietes - iepirktās līgavas tādai pašai stigmātiskai lomai ģimenē, no kādas pašu radinieces atteikušās.

Apburtais loks - dzimumu līdztiesība tikai uz papīra

Tomēr karjera sievietēm Ķīnā nav nekāda vieglā. Sabiedrībā joprojām plaši valda uzskats, ka sievietes profesionālā jomā ne tuvu nav tik spējīgas kā vīrieši. Norādīt darba sludinājumā, ka priekšroka tiks dota vīrietim, Ķīnā ir normāli. Un, lai gan oficiāli tik atklātu dzimumu diskrimināciju neatļauj likums, praksē uzņēmumi reti kad par šādiem pārkāpumiem tiek sodīti. Bet sievietēm, kas izvēlas kādā brīdī laist pasaulē bērnu, atgriešanās darbā ir ļoti apgrūtināta.

Pētnieks profesors Jiangs Jongs Pings Ķīnai prognozē drūmu nākotni, kamēr vien netiks aktīvi strādāts pie tā, lai dzimumu līdztiesība kļūtu par normu. Tikmēr demogrāfijas pētnieki ir neziņā par to, kā Ķīna varētu atrisināt jau tagad valdošo dzimumu disbalansa problēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu