Krievijas mediji: Ņemcova slepkavība uz visiem laikiem ir mainījusi valsti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievija ir mainījusies uz visiem laikiem pēc opozicionāra Borisa Ņemcova noslepkavošanas, pirmdien vēstīja Krievijas plašsaziņas līdzekļi pēc tam, kad dienu iepriekš tūkstošiem cilvēku viņa piemiņai devās gājienā pa Maskavas centrālajām ielām.

«Reakcija uz Borisa Ņemcova noslepkavošanu izrādījās tikpat neordināra, kāds bija arī pats politiķis,» biznesa laikraksta «Kommersant» pirmo lapu rotāja virsraksts līdzās Ņemcova fotogrāfijai, kuru svētdienas nesa piemiņas gājiena dalībnieki.

Organizatori paziņoja, ka Maskavas centrā svētdien gājienā piedalījās 70 tūkstoši cilvēku, kas šķērsoja arī tiltu, uz kura tika nogalināts opozicionārs. «Kommersant» norādīja, ka tik liels skaits cilvēku opozīcijas pasākumā nav pulcējušies kopš 2011.gada, kad tika protestēts pret Vladimira Putina atgriešanos Krievijas prezidenta amatā.

Pārkāpta «psiholoģiskā robeža»

Ar Ņemcova slepkavību, kas notika netālu no Kremļa mūra, «tika pārkāpta psiholoģiskā robeža, pēc kā Krievija nenovēršami būs citādāka», pirmajā lapā rakstīja biznesa laikraksts «Vedomosti».

«Pēc Ņemcova šokējošās slepkavības daudzi cilvēki ir teikuši, ka mēs esam pamodušies citādākā valstī,» norādīja vietne «Gazeta.ru», kas gājienu Ņemcova piemiņai nosauca par «gājienu pret bailēm».

«Patiesībā vismaz gadu esam dzīvojuši valstī, kur atšķirīga domāšana tiek pielīdzināta nodevībai

un daži par to ir gatavi nogalināt. Tikai vēl vakar viņi slepkavoja ar vārdiem un šodien viņi ir sākuši to darīt ar lodēm,» teikts «Gazeta.ru».

Regulāri saņēmis nāves draudus

Opozīcijas laikraksts «Novaja Gazeta» rakstīja, ka Ņemcovs regulāri saņēma nāves draudus, tomēr tos neuztvēra nopietni.

«Pēdējos gados esmu pieredzējis daudz provokāciju, draudu un zemisku rīcību. Un esmu izstrādājis zināmu imunitāti pret to,» laikraksts pērn aprīlī citēja Ņemcova teikto.

Komentējot no Krievijas varas iestādēm izjusto spiedienu, Ņemcovs sacīja: «Jā, iespējams, viņi varētu mani nogalināt, es nezinu, bet, visticamāk, viņi ieliks mani cietumā.»

Savukārt populārais prokrieviskais tabloīds «Komsomoļskaja Pravda» noraidīja iespējamību, ka Ņemcovu nogalināja viņa politisko uzskatu dēļ.

«Kurš gan mūsu valstī jebkad ir nogalināts tikai politisku iemeslu dēļ?» retoriski jautāts izdevuma ievadrakstā. «Šī tomēr nav Ukraina,» tajā uzsvērts. «Šeit daudzi cilvēki tiek nogalināti naudas dēļ, tomēr neatradīsiet cilvēkus, kas nogalināti politikas dēļ,» apgalvoja laikraksts.

Punkts, no kura vairs nav atpakaļceļa

Tomēr «Novaja Gazeta» Ņemcova slepkavību raksturoja kā punktu, no kura nav atpakaļceļa, Krievijas iekšpolitikas radikālu destabilizāciju, kuras sekas pagaidām nav paredzamas.

«Kommersant» norādīja, ka Ņemcova slepkavība ietekmēs Krievijas tēlu pasaulē un gadījumā, ja tā netiks pienācīgi izmeklēta, tā varētu «kļūt par nopietnu argumentu stingrās pieejas pret Maskavu atbalstītājiem».

Ņemcovs, kurš piektdienas vakarā tika nošauts Maskavas centrā, otrdien tiks apbedīts Trojekurovas kapsētā Maskavā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu