«Normandijas četrinieks» vienojies par novērotājiem Donbasā

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas, Ukrainas un Krievijas prezidenti, kā arī Vācijas kanclere telefonsarunā pirmdien vienojušies par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju izvietošanu desmit Donbasa konflikta karstajos punktos, kur fiksēti pamiera pārkāpumi.

«Sarunu biedri arī vienojušies par nepieciešamību publicēt ikdienas EDSO atskaiti par ugunspārtraukšanas režīma pārkāpumiem, kas tiks nosūtīta visām Normandijas formāta ārlietu ministrijām,» teikts paziņojumā, kas publicēts Ukrainas prezidenta Petro Porošenko mājaslapā.

Turklāt politiķi arī runājuši par starptautiskās palīdzības nogādāšanu Donbasā.

«Petro Porošenko, Angela Merkele un Fransuā Olands kārtējo reizi vērsās pie Vladimira Putina ar lūgumu nekavējoties atbrīvot ukrainieti Nadeždu Savčenko,» norādīja Porošenko preses dienests.

Piektdien «Normandijas četrinieka» ārlietu ministriju pārstāvji runās par miera uzturētāju lomu.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu