Kalnietei Krievijā liegts iebraukt līdz 2019.gadam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter.com/Kalniete

Eiropas Parlamenta (EP) deputātei Sandrai Kalnietei (V) liegts iebraukt Krievijā līdz 2019.gada 11.oktobrim, liecina deputātei izsniegtā pavēste, kas viņai iedota pases vietā.

Kalniete izlidojusi no Krievijas

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete, kurai liegta iebraukšana Krievijā līdz 2019.gadam, šodien no Maskavas izlidojusi uz Briseli.

Kalniete norādīja, ka tas, ka robežsargs ar viņas lidmašīnas iekāpšanas karti tā arī līdz pēdējam brīdim nebija ieradies, radījis viņai pirmo izbrīnu.

«Es sapratu, ja faktiski kāds dod rīkojumu, mani var turēt tranzīta zonā, un nekāds mūsu konsuls nespēs neko izdarīt,» pauda Kalniete, skaidrojot, ka beigās viss tomēr nokārtots.

«Atnāca robežsargs, viņš turēja manu pasi, līdz pat izziņoja iekāpšanu [lidmašīnā uz Briseli]. Viņš man to iedeva rokās, un tajā brīdī es pirmo reizi sajutu, ka tuvojos brīvībai,» emocionāli norādīja Kalniete. «Tas man ļāva nojaust, kāda beztiesība patiesībā valda Krievijā. Visi tie cilvēki, kuri ir opozīcijā un cīnās par cilvēktiesībām, ir lieli varoņi. Viņi spēj izturēt šo psiholoģisko spiedienu. Es vispār apbrīnoju to, kā viņi nesajūk prātā un var turpināt normālu dzīvi.»

Kalniete devās uz Ņemcova bērēm

Pirmdienas vakarā Kalniete bija devusies uz Maskavu, lai piedalītos nogalinātā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova bērēs. Kalniete vispirms tika apturēta Maskavas Šeremetjevas lidostā, viņas pase paņemta tuvākai apskatei un nācies ilgāku laiku gaidīt informāciju.

Kalniete sacīja, ka iebraukšana Krievijā atteikta, pamatojoties uz Krievijas likumu kodeksa 27.1. pantu, turklāt Krievijas pārstāvji arī neesot paskaidrojuši, ko tieši attiecīgais pants nosaka.

«Mums Ņemcovs bija ļoti nozīmīgs. Viņš bija tā Krievija, kādu mēs vēlamies to redzēt. Man ir ļoti žēl, ka nebūs iespēju rīt parādīt pēdējo godu,» atzina Kalniete. «Acīmredzot Krievija uzskata mani par bīstamu ienaidnieku.»

Latvija pauž «dziļu sašutumu»

Latvija izsaka dziļu sašutumu par Krievijas lēmumu valstī neielaist Kalnieti, sacīja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) preses padomnieks Mārtiņš Drēģeris. Šāds Krievijas solis izraisot lielu neizpratni, jo ir pretrunā ar elementāriem humānisma principiem. «Minētā Krievijas rīcība neveicina savstarpējo uzticību un ietekmē divpusējās sadarbības gaisotni,» sacīja ministra pārstāvis.

Foto: twitter.com/Kalniete

Pēc Krievijas puses sniegtās informācijas, Kalniete ir iekļauta to personu sarakstā, kurām ir liegta ieceļošana Krievijā. Tā esot daļa no atbildes uz Eiropas Savienības noteiktajiem ierobežojumiem pret Krieviju sakarā ar Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes graušanu.

Kalnietei vīza ieceļošanai Krievijā nebija nepieciešama, jo viņai ir diplomātiskā pase.

Šī nav pirmā reize, kad Krievijā nav ielaists EP deputāts. Pagājušā gada septembra nogalē Krievijā netika ielaista EP deputāte Rebeka Harmsa. Tolaik Krievijas vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Vladimirs Čižovs paziņoja, ka deputāte iekļauta Krievijā nevēlamo personu sarakstā saistībā ar ES noteiktajiem ierobežojumiem vairākiem Valsts domes deputātiem.

Latviju pārstāvēs ĀM parlamentārā sekretāre

Jau ziņots, ka pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) lūguma uz Ņemcova bērēm dosies ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) un Kalniete. Tāpat bēres apmeklēs Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Kā ziņots, pagājušās nedēļas piektdienas vakarā Maskavas centrā ar vairākiem šāvieniem tika nogalināts Krievijas opozīcijas politiķis Ņemcovs. Slepkavības vietā tika atrastas sešas patronas, Ņemcovam trāpīts četras reizes, viņu nāvējoši ievainojot.

Izmeklētāji izskata visas Ņemcova slepkavības versijas, sestdien paziņoja Maskavas Galvenās izmeklēšanas pārvaldes pārstāvis.

Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka Ņemcova slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš. Viena no versijām ir, ka tā bijusi pasūtījuma slepkavība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu