ASV «aizsargās» mērenos Sīrijas nemierniekus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV būs gatavas «aizsargāt» mērenos Sīrijas nemierniekus, iespējams, arī ar kara aviāciju, kad viņi iesaistīsies kaujās, pirmdien pavēstīja ASV prezidenta Baraka Obamas sūtnis karam pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» izveidotajā starptautiskajā koalīcijā atvaļinātais ģenerālis Džons Allens.

Kad mērenie nemiernieki būs pārbaudīti, apmācīti un apbruņoti, viņi kaujas laukā netiks pamesti, uzsvēra amatpersona.

«Tā pilnīgi noteikti ir daļa no mūsu plāna, ka mēs ne tik vien viņus apmācīsim, apgādāsim ar jaunākajām bruņojuma sistēmām, bet, kad būs pienācis īstais laiks, arī aizsargāsim,» Vašingtonā Atlantijas padomes rīkotajā pasākumā sacīja Allens.

Vaicāts, vai mērenajiem nemierniekiem būs jākaro bez gaisa atbalsta vai lidojumiem slēgtās zonas noteikšanas, amatpersona atbildēja, ka «visas šīs lietas šobrīd tiek apsvērtas».

«Tas ir svarīgi, lai jūs nedomātu, ka mēs neatbalstīsim šos karotājus,» viņš sacīja. Koalīcija arī bijusi «patīkami pārsteigta par [sīriešu] skaitu», kas ir gatavi pievienoties cīņai pret «Islāma valsti».

ASV armijas pārstāvis pagājušajā nedēļā solīja, ka Sīrijas opozīcijas mēreno karotāju apmācīšana Turcijā varētu sākties četru līdz sešu nedēļu laikā.

Nemiernieku sagatavošana notiks arī Saūda Arābijā un Katarā.

Ir apzināti aptuveni 1500 sīriešu, kas varētu piedalīties apmācībās, un no viņiem jau 100 ir pārbaudīti, norādīja amatpersonas. Ieceres mērķis ir 2015.gadā sagatavot 5000 karotājus, bet trīs gadu laikā - 15 000.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā «Islāma valsts» un ar «Al Qaeda» saistītā «Al Nusra». Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Brīvā Sīrijas armija, kas pilsoņkara sākumā bija galvenais nemiernieku bruņotais formējums un saņēma kā Rietumu, tā arī atsevišķu arābu valstu un Turcijas atbalstu, savas pozīcijas zaudējusi. Daļa tās komandieru un karotāju pārgājusi nemiernieku radikālā spārna - «Islāma valsts» un «Al Nusra» - pusē.

«Islāma valsts» kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina septembrī publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas saņem atbalstu no ārvalstu patroniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu