Maskavā notiek atvadīšanās no Ņemcova

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Maskavā Saharova centrā sākusies atvadīšanās no piektdien nogalinātā politiķa Borisa Ņemcova. Līdzās nelaiķa zārkam stāv politiķa tuvinieki, arī viņa māte un bērni. Sēru vainagu uz Saharova centru atsūtījis arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, paziņoja Krievijas Republikāniskās partijas-Tautas Brīvības partijas (RPR-PARNAS) pārstāve Olga Šorina.

No nelaiķa atvadīties ieradies arī vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs. Krievijas valdību atvadīšanās ceremonijā pārstāvēja vicepremjers - valdības aparāta vadītājs Sergejs Prihodko. Premjerministrs Dmitrijs Medvedevs ir izteicis līdzjūtību Ņemcova tuviniekiem un atsūtījis sēru vainagu savā vārdā.

No Ņemcova atvadījās arī daži citi Krievijas valdības pārstāvji, Ņemcova līdzgaitnieks Mihails Kasjanovs, radiostacijas «Eho Moskvi» galvenais redaktors Aleksejs Venediktovs, politiķe Irina Hakamada, aģentūras «Rosatom» vadītājs Sergejs Kirijenko, Krievijas prezidenta cilvēktiesību padomes vadītājs Mihails Fedotovs.

Goda sardzē stāv Ņemcova līdzgaitnieki.

Pie centra izveidojusies gara rinda, jo tūkstošiem cilvēku vēlas atvadīties no Ņemcova, atdot viņam pēdējo godu pirms apbedīšanas Maskavas Trojekurovas kapos.

Ieradušies arī daudzi ārvalstu viesi, tostarp bijušais Lielbritānijas premjerministrs Džons Meidžors, ASV vēstnieks Krievijā Džons Tefts, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs un Vācijas valdības koordinators Krievijas, Vidusāzijas un tā dēvētās austrumu partnerības jautājumos Gernots Erlers.

Ņemcovs tika nošauts piektdienas vakarā Maskavā līdzās Kremlim pie Vasilija nogāzes uz Lielā Maskavas upes tilta.

Godinot noslepkavoto opozicionāru, Maskavas ielās svētdien izgāja vairāk nekā 50 000 demonstrantu. Piemiņas pasākumi notika arī daudzās citās Krievijas pilsētās.

Ņemcovs tiks apglabāts otrdien Maskavas Trojekurovas kapos.

Tikmēr Ukrainas prezidents Petro Porošenko ir apbalvojis Maskavā noslepkavoto Krievijas opozīcijas politiķi Borisu Ņemcovu pēc nāves ar Brīvības ordeni, otrdien paziņoja Ukrainas prezidenta preses dienests.

«Mums, ukraiņiem, Boriss [Ņemcovs] uz visiem laikiem paliek Krievijas patriots un Ukrainas draugs. Viņš ar savu mūžu pierādīja, ka tas ir savienojams - vajag tikai gribēt,» sacīja Porošenko.

Porošenko paziņoja, ka Ņemcovs cīnījās par Ukrainas brīvību un par Krievijas brīvību, jo saprata, ka bez brīvas Ukrainas nevar būt arī brīvas Krievijas. ««Par mūsu un jūsu brīvību» - šis vēsturiskais sauklis kļuva par Borisa Ņemcova mūža devīzi. Tāpēc es nolēmu viņu apbalvot ar Brīvības ordeni. Lai viņam gaiša piemiņa,» teica Ukrainas prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu