Savādā pasaule: Čigānu līgavu tirgus Bulgārijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bulgārijā vairākas reizes gadā notiek neparasts pasākums - tā dēvētais līgavu tirgus, kur dalībnieki var noskatīt topošo laulāto draudzeni.

Bulgārijas pilsētā Stara Zagorā «līgavu tirgus» notiek četras reizes gadā dažādu reliģisko svētku laikā pavasarī un rudenī.

Pasākumā piedalās romu tautības jaunieši un jaunietes, un ar starpnieku palīdzību šādās reizēs tiek panāktas vienošanās par topošās sievas iegādi.

Iespēju izmanto trūcīgās ģimenes

«Līgavu tirgus» sniegtās iespējas Bulgārijā izmanto pārsvarā trūcīgas ģimenes, kuras tādējādi var vienoties par finansiāli izdevīgiem «darījumiem», raksta «Daily Mail».

Māte apskāvusi savu meitu, kura sarunājas ar romu jaunieti
Māte apskāvusi savu meitu, kura sarunājas ar romu jaunieti Foto: AFP/LETA

Potenciālās līgavas šādās reizēs tiek satērptas iespējami provokatīvi, bagātīgi tiek lietota kosmētika un acīs krītoša bižutērija.

Ikdienu meitenes un zēni lielākoties vada nošķirti

Pilsētiņas romu sabiedrībā šī jauniešiem ir arī reta iespēja papļāpāt ar pretējā dzimuma pārstāvjiem, jo zēnu un meiteņu ikdiena vecāku modrās acs uzraudzībā lielākoties aizrit nošķirti.

Foto: AFP/LETA

Vietējās romu ģimenes meitenēm skoloties atļauj pavisam nedaudz - no skolas jaunietes tiek izņemtas 15 gadu vecumā vai vēl ātrāk, lai būtu tālāk no mūsdienu pasaules kārdinājumiem.

Jāšķiras no vairākiem tūkstošiem eiro

Cena par sievu «līgavu tirgū» parasti svārstoties robežās no 5000 līdz 10 000 levām (apmēram 2557 līdz 5113 eiro). Tomēr pēdējos gados savas korekcijas ieviesušas ekonomiskās nebūšanas, un līgavu cena arvien krītoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu