Lietuvas ārlietu ministrs: Neredzu bailes Ņemcova līdzgaitnieku acīs

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, kas otrdien Maskavā piedalās noslepkavotā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova bērēs, ticies ar viņa līdzgaitniekiem un atzinis, ka viņu acīs nav saskatījis bailes.

Kā ministrs pa tālruni no Maskavas pastāstījis ziņu aģentūrai ELTA, viņam izdevies apmeklēt vietu, kur Ņemcovs nogalināts, un tikties ar Krievijas opozīcijas pārstāvjiem. Cilvēki, kas Ņemcovu pazinuši, ieradušies no viņa atvadīties arī no ļoti tālām Krievijas vietām - Čeļabinskas, Novosibirskas un citurienes.

«Es nejutu bailes šo cilvēku acīs, nejutu, ka viņus kāds būtu iebiedējis, ka viņiem kaut kā būtu jāapstājas, lai gan tas ir milzīgs trieciens, pirmām kārtām jau opozīcijai,» sacījis Linkevičs. «Ikviens par šo notikumu aizdomājies ļoti personiski, jo daudziem ir savs priekšstats par to, kādai būtu jābūt viņu valsts nākotnei, un tas viņus šobrīd vieno.»

Ņemcova bērēs kā Eiropas Savienības pārstāvis piedalās ES misijas vadītājs Krievijā lietuvietis Vīgauds Ušacks. Lietuvu pārstāv arī Seima deputāts Emanuels Ziņģeris un Eiropas Parlamenta deputāts Petrs Auštrevičs.

No Ņemcova klātienē atvadīties plānoja arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete, bet viņai iebraukšana Krievijā tika liegta. Krievija uz Ņemcova bērēm nav ielaidusi arī Polijas Senāta maršalu Bogdanu Boruseviču, bet Krievijas tiesa noraidījusi opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija lūgumu atlaist viņu uz bērēm no administratīvā aresta, atliekot tā izpildi.

Linkevičs šos Krievijas varasiestāžu aizliegumus nosaucis par dīvainiem.

«Bēres ir tāds notikums, kurā cenzūra nedrīkstētu būt. Tas nav politisks pasākums, tas ir vienkārši cieņas apliecinājums bojāgājušajam cilvēkam,» viņš piebildis.

Krievijas augstākās amatpersonas - prezidents Vladimirs Putins un premjerministrs Dmitrijs Medvedevs - bērēs nepiedalās.

Jau ziņots, ka no Latvijas uz Ņemcova bērēm devusies Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu