Netanjahu: Irāna rada draudus mieram visā pasaulē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu savu uzrunu abu ASV Kongresa palātu locekļiem otrdien sāka ar pateicību abu Savienoto Valstu partiju politiķiem un prezidentam Barakam Obamam par atbalstu Izraēlai, taču vienlaikus brīdināja, ka starptautiskā vienošanās ar Irānu par tās kodolprogrammu var apdraudēt viņa vadītās valsts pastāvēšanu.

«Irānas režīms rada vislielākos draudus ne tikai Izraēlai, bet arī mieram visā pasaulē,» norādīja Netanjahu. «Mums jāturas visiem kopā, lai apturētu Irānas iekarojumu, pakļaušanas un terora gājienu.»

Viņš uzsvēra, ka vienošanās starp lielvarām un Teherānu, par kuru šobrīd norisinās sarunas, atstās Irānai brīvas rokas, lai iegūtu savā rīcībā kodolieročus.

«Tā neatturēs Irānu no kodolieroču izstrādāšanas,» atzina Izraēlas premjers, tādējādi krasi nostājoties pret Obamas pozīciju, kas paredz iegrožot Teherānas ambīcijas ar diplomātiskiem līdzekļiem. «Tā faktiski garantēs, ka Irāna iegūst šos ieročus, daudz ieroču.»

Netanjahu piebilda, ka vienošanās pamatā atstāj Irānas kodolprogrammu neskartu un ka laiks līdz kodolieroču izstrādes brīdim tāpēc būšot ļoti īss.

«Tādējādi, mani draugi, šī vienošanās satur divas lielas piekāpšanās. Pirmkārt, tā atstāj Irānu ar plašu kodolprogrammu. Otrkārt, aptuveni desmitgades laikā tā atceļ šīs programmas ierobežojumus,» norādīja Izraēlas premjerministrs. «Tāpēc

šī vienošanās ir tik slikta. Tā nebloķē Irānas ceļu līdz bumbai. Tā bruģē Irānas ceļu līdz bumbai.»

Kongresmeņi Pārstāvju palātas zālē, ierodoties Netanjahu, viņu sagaidīja ar ilgstošām un vētrainām ovācijām, lai gan aptuveni 50 likumdevēji, kas pārstāv demokrātus, viņa uzrunu bija nolēmuši boikotēt, jo Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners Izraēlas premjeru uzaicināja, nesaskaņojot ar Balto namu.

Netanjahu vizītes laikā Vašingtonā Obama ar viņu neplāno tikties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu