Maskavā no Ņemcova atvadījušies tūkstošiem sērotāju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūkstošiem sērotāju otrdien atvadījās no noslepkavotā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova.

Cilvēki pieminēja 55 gadus veco ilggadējo Vladimira Putina režīma kritiķi un cīnītāju pret korupciju, kurš tika nošauts piektdienas vakarā Kremļa pakājē un otrdien tika guldīts Maskavas Tojekurovskas kapsētā.

Eiropas Savienība (ES) nosodījusi un nodēvējusi par «patvaļīgiem» aizliegumiem Krievijas atteikumu iebraukt valstī Latvijas Eiropas Parlamenta (EP) deputātei Sandra Kalnietei un Polijas Senāta maršalam Bogdanam Borusevičam, kuri vēlējās piedalīties Ņemcova bērēs.

Bēres nevarēja apmeklēt arī Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, kurš atrodas apcietinājumā, taču no turienes viņš apsūdzējis «valsts politisko vadību» uzbrukuma pasūtīšanā.

Putins nosaucis slepkavību par provokāciju, bet viņa preses sekretārs Navaļnija teikto nodēvējis par «vājprātu» un atteicies to komentēt. Putins uz bērēm neieradās, jo šajā laikā uzņēma Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko.

No Ņemcova līdz ar tūkstošiem sērotāju atvadījās viņa 87 gadus vecā māte, bērni, atraitne, partneri un draugi.

Daudzi sērotāji slepkavībā vainoja Putinu, sakot, ka Kremlis, kas nonācis smagā konfrontācijā ar Rietumiem Ukrainas konflikta dēļ, iesvilies naidā pret opozicionāriem.

«Mēs atnācām, jo mums ir kauns par mūsu valsti, mūsu tautu, ka mēs pieļaujam šādas lietas,»

atzina viens no sērotājiem Dmitrijs Afanasjevs. «Putins ir vainīgs. Taču mēs arī.»

Žurnālists un Ņemcova sabiedrotais Vladimirs Karamurza raudāja, stāstot, ka draugi mēģinājuši pārliecināt Ņemcovu pamest Krieviju, taču viņš atteicies.

«Mēs esam liecinieki tam, ka par argumentiem diskusijās ar opozīciju ir kļuvušas lodes,»

pie Ņemcova zārka sacīja kādreizējais Krievijas finanšu ministrs Aleksejs Kudrins.

Bēres apmeklēja arī Krievijas premjerministra vietnieks Arkādijs Dvorkovičs un vairākas ārvalstu amatpersonas, tostarp bijušais Lielbritānijas premjers Džons Meidžors un Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Vācijas kanclere Angela Merkele atkārtoti aicinājusi saukt vainīgos pie atbildības, norādot: «Es ceru - un mēs pie tā strādāsim -, ka tiem, kas Krievijā domā citādi, būs iespēja savu viedokli izteikt, lai arī es zinu, ka tas nemaz nav viegli.»

Ņemcova draugi izteikušies, ka viņš strādājis pie ziņojuma, kurā bijuši pierādījumi par Maskavas militāro klātbūtni Austrumukrainā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko Ņemcovam pēc nāves piešķīris «Brīvības ordeni», norādot:

«Mums, ukraiņiem, Boriss vienmēr paliks Krievijas patriots un Ukrainas draugs.

Ar savu dzīvi viņš apliecināja, ka var būt gan viens, gan otrs.»

Savukārt Polijas parlamentārieši nākuši klajā ar rezolūciju, kurā izsaka līdzjūtību draugiem, ģimenei un tiem, «kuriem ir tuvi brīvības, demokrātijas un miera ideāli».

Putins ir solījis atrast vainīgos, un Maskavā ir sākta slepkavības izmeklēšana.

Tikmēr Ņemcova paziņai, 23 gadus vecajai ukraiņu modelei Hannai Durickai, kas atradās viņam līdzās slepkavības brīdī un ir galvenā lieciniece, atļauts atgriezties Ukrainā.

Izmeklētāji otrdien norādījuši, ka Durickai varētu būt zināmi «apstākļi, kuriem ir nozīme». Izmeklētāji pārmeklējuši arī Maskavas upi zem tilta, uz kura nogalināja Ņemcovu.

Izvirzītas vairākas versijas par slepkavības motīviem, no tām viena - Ņemcovs «upurēts», lai radītu valstī nestabilitāti.

Daži novērotāji uzskata, ka noziegumu pastrādājuši zema līmeņa noziedznieki, nevis profesionāļi.

Kopš Putina nākšanas pie varas 2000.gadā nogalināti vairāki opozīcijas pārstāvji,

tostarp žurnāliste Anna Poļitkovska un cilvēktiesību aktīviste Natālija Estemirova.

Svētdien Maskavā, pieminot Ņemcovu, gājienā devās desmitiem tūkstošu cilvēku, kas ir lielākais ielās izgājušo skaits kopš opozīcijas mītiņiem pret Putinu 2011. un 2012.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu