Japāna varētu nosūtīt karavīrus ES misijās

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japāna pirmo reizi apsver iespēju nosūtīt savus karavīrus Eiropas Savienības (ES) starptautiskajās misijās, trešdien teikts paziņojumā.

Šādu iespēju paredz plānotais likums par Japānas armijas izvietošanu ārvalstīs. Ieceri nākamnedēļ paredzēts apspriest Japānas Ārlietu un Aizsardzības ministrijas amatpersonu un ES pārstāvju sanāksmē, vēsta ziņu aģentūra «Kyodo».

Pārstrādāt drošības likumdošanu jūlijā nolēma premjerministra Šindzo Abes kabinets. Kamēr norit likumu izstrāde, iecerēts ar ES pārstāvjiem apspriest juridiskās nianses, kas saistītas ar Japānas armijas operācijām ārvalstīs.

Kabinets nolēma atļaut plašāk izmantot armiju ārvalstu militārajās operācijās, pārinterpretējot Japānas pacifistisko konstitūciju, kuras 9.pants liedz spēka izmantošanu starptautisku domstarpību risināšanā.

Japāna apsver iespēju sūtīt savus karavīrus palīgā ES spēkiem, kuri darbojas saskaņā ar ES Kopējās drošības un aizsardzības politiku.

Japāna un ES maijā vienojās «izpētīt ciešākas Japānas un ES misiju sadarbības iespējas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu