Kādas krāsas! Izraidītajām atraitnēm Indijā sarīko savu krāsu festivālu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Hindu kultūrā no atraitnēm tiek gaidīta atturība, atteikšanās no pasaulīgām baudām un dzīve pieticībā. Šā iemesla dēļ atraitnes Indijā parasti nepiedalās Holi svinībās jeb tā dēvētajā Krāsu festivālā.

Saskaņā ar tradīcijām, viņām sava dzīve jāvada pieticībā un sērās, jāvalkā baltas drānas (sēru krāsa hinduismā) un jāizvairās no krāsām. Atraitnēm arī parasti jāvairās no publiskiem pasākumiem - pastāv ticējums: ja atraitne ierodas uz kāzām, jaunajai ģimenei tiek piesaistītas neveiksmes, ja viņa apmeklē jaundzimušā raudzības - likstas vajāšot mazuli.

Tomēr nevalstiskā organizācija «Sulabh International» vēlējusies lauzt senās paražas un šonedēļ Vrindavanas klosterī Indijas ziemeļos mītošajām atraitnēm sarīkojusi pašām savas Holi svinības.

Vrindavanas klosterī mīt atraitnes, kuras pametušas viņu ģimenes vai kuras pašas izvēlējušās dzīvot nošķirtībā.

Krāsu festivāli visā Indijā notiek katru pavasari, un tos dēvē arī par pavasara svētkiem. Tā dalībnieki cits citu apmētā ar īpašu krāsu pulveri. Galvenā pasākuma ideja - priecāties, pasmieties pašiem par sevi un citiem un gan pārnestā, gan burtiskā nozīmē padarīt savu dzīvi krāsaināku. Mētāšanās ar krāsām simbolizē arī dabas atmošanos.

Foto: AFP/LETA

Tradicionāli Holi festivāli tiek svinēti hindu kultūras ietvaros visā Indijā, taču pēdējā laikā izplatījušies visā Dienvidāzijā un citos pasaules reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu