Nīderlande: Malaizijas lidmašīna Ukrainā notriekta ar raķeti «Buk»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Netālu no Doņeckas pērn jūlijā avarējusī Malaizijas lidmašīna «Boing» tika notriekta ar raķeti «Buk», kas tika izšauta no Krievijas iekārtas, un to, visticamāk, izdarīja Krievija apkalpe, Nīderlandes ziņu portālam NOS neoficiāli paudusi prokuratūra, kuras pakļautībā traģēdijas apstākļu izmeklēšanu turpina Starptautiskā Kriminālistu grupa (JIT).

«Buk» ievests no Krievijas neilgi pirms traģēdijas

To apstiprina daudzas fotogrāfijas un videoieraksti. Ir atrasti un nopratināti liecinieki.

JIT izmeklētāji ir savākuši un apstrādājuši vairāk nekā miljonu dokumentu, foto un video liecību.

Tā kā materiālu apjoms ir bijis tik liels, nācies būtiski palielināt analītisko grupu.

Tagad ekspertiem nāksies ne tikai apzināt konkrētu aizdomās turamo loku un savākt pret viņiem pierādījumus, bet arī sniegt tiesai faktus un liecības, kas būtu pietiekamas notiesājoša sprieduma pasludināšanai. Tieši pie šiem jautājumiem šobrīd strādā prokuratūras grupa.

Nīderlandes prokuratūra arī norāda, ka ir nopietnas liecības tam, ka

Krievijas Federācijas izlūkdienests pastāvīgi cenšas uzlauzt Nīderlandes policijas un prokuratūras datorsistēmas un iekļūt tajās.

Viedtelefonus un klēpjdatorus, kurus izmeklētāji izmantoja Ukrainā un kam ir bijis kontakts ar vietējiem interneta tīkliem, nācies iznīcināt. Iemesls - tie tikuši inficēti ar spiegošanas programmu «Spyware». Dažkārt nācies likvidēt policijas darbinieku mājas tīklus, jo arī tie cietuši uzbrukumos un, iespējams, tikuši inficēti.

17.jūlijā aviokatastrofā Doņeckas apkaimē dzīvību zaudēja visi 298 cilvēki,

kas atradās reisa Amsterdama-Kualalumpura lidmašīnā, arī 193 Nīderlandes pilsoņi.

Rietumi un Kijeva uzskata, ka Malaizijas lidmašīnu notriekuši promaskaviskie kaujinieki, raidot raķeti no zenītartilērijas kompleksa «Buk», kuru tiem piegādājusi Maskava.

Jau uzreiz pēc lidmašīnas notriekšanas Rietumu medijos izskanēja arī versijas, ka liktenīgo raķeti izšāvuši Krievijas karavīri, kas atradušies Ukrainas teritorijā vai arī Krievijas teritorijā līdzās Ukrainas robežai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu