Pētnieks: Krievija gatavoja uzbrukumu Ukrainai jau no 2005. gada

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašreizējais Krievijas karš pret Ukrainu nav jauna Maskavas stratēģija, jo Krievijas Ģenerālštābs ar šādu operāciju gatavošanu nodarbojas kopš 1999.gada, bet tieši Ukrainas operācijas plānošana sākusies vismaz 2005.gadā, paziņojis amerikāņu eksperts.

Kā trešdien Senāta sēdē pavēstīja Amerikas ārpolitikas padomes vecākais līdzstrādnieks Krievijas jautājumos Stīvens Blanks, ASV administrācijas pasivitāte pret Krievijas agresiju tikai veicinās spriedzes vairošanos, un ne tikai Ukrainā.

Viņš pauda neizpratni, «kāpēc ASV administrācija nevar vai izvairās novērtēt notiekošo». Pēc viņa teiktā, tas liecina par ASV gatavības līmeni un spēju «pareizi novērtēt Krievijas soļus, un tas nevieš optimismu».

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot ar 14.februāra pusnakti.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu