Krievija «restrukturizē» muzeju par Staļina zvērībām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijā politisko represiju memoriālais muzejs «Perma-36» turpmāk būs muzejs tikai par ieslodzījuma nometņu sistēmu, nevis politieslodzītajiem, intervijā raidorganizācijai BBC paziņoja muzeja direktors Viktors Šmirovs.

«Memoriāls nepazudīs, bet muzeju ir sagrābuši cilvēki, kurus ir iecēlusi jaunā vara un kas pilnībā to ir izmainījuši. Tagad tas ir muzejs par ieslodzījuma nometņu sistēmu, nevis politieslodzītajiem. Viņi nerunā par Staļina represijām,» sacīja direktors.

Tas bija politisks lēmums, un tagad muzejs kļūs savādāks, zaudēs savu nozīmi, viņš piebilda.

Līdz šim muzeju pārvaldīja nekomerciālā organizācija «Politisko represiju memoriālais centrs «Perma-36»». 2.martā organizācija paziņoja par savas darbības apturēšanu un pašlikvidācijas procesa sākšanu.

«Visi centieni risināt sarunas ar Permas novada administrāciju par «Perma-36» kā īsta PSRS politisko represiju vēstures muzeja un unikāla vēstures pieminekļa saglabāšanu beidzās bez rezultātiem. Visas autonomās nekomerciālās organizācijas «Perma-36» iespējas izveidot varasiestāžu un sabiedrības partnerību šajā jautājumā ir izsmeltas,» teikts organizācijas paziņojumā.

Memoriālais muzejs «Perma-36» 1992.gadā tika izveidots bijušās Urālu labošanas darbu kolonijas vietā. Tā ir vienīgā līdz mūsdienām saglabājusies Staļina laikā būvētā ieslodzījuma nometne.

Muzeja teritorija aptver 14 000 kvadrātmetru. Tajā aiz dzeloņdrāšu žogiem atrodas 20 barakas.

Staļina laikā cauri šai nometnei izgājuši vairāk nekā 3000 ieslodzītie, bet Leonīda Brežņeva laikā - vēl 1000, sacīja direktors. Pamatā šajā nometnē izmitināti Ukrainas un Baltijas nacionālisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu