Maskava draud ar konflikta eskalāciju Donbasā, ja ASV sāks apbruņot Ukrainu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas Ārlietu ministrija ceturtdien piedraudēja ar pamiera izjaukšanu un Donbasa konflikta eskalāciju, ja ASV sāks bruņojuma piegādes Ukrainai.

«Mēs no jauna brīdinām Vašingtonu par kolosālo zaudējumu mūsu divpusējām attiecībām, ja Donbasa iedzīvotājus sāks nogalināt ar amerikāņu ieročiem. Bruņojuma piegādes draud ne tikai ar pamiera izjaukšanu un jaunu eskalāciju austrumos, bet arī apdraud Krievijas Federācijas drošību,» preses brīfingā paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs.

Uz samērā veiksmīgās Minskas 12. februāra pamiera vienošanās īstenošanas fona, kas tika panākta ar «Normandijas formāta» valstu līderu atbalstu, «visnopietnākās bažas raisa ziņojumi par ASV apņemšanos masveidā piegādāt bruņojumu Ukrainai», sacīja amatpersona.

«ASV Kongresā pat tiek izstrādāts īpašs likums, kas paredz atvēlēt vienu miljardu ASV dolāru Ukrainas karaspēka apgādāšanai un apmācīšanai, it kā Vašingtona grasītos viņus pilnībā uzturēt,» norādīja Lukaševičs.

«Turklāt šajās dienās atbilstoši esošajai informācijai uz Javiras poligonu Ļvovas apgabalā tiek pārsviesti Itālijā dislocētās ASV bruņoto spēku 173. gaisa desanta brigādes 300 karavīri. Šie karavīri apmācīs Ukrainas karavīrus, kā strādāt ar aizokeāna militāro tehniku. Tādā veidā amerikāņu karavīri jau atrodas Ukrainā,» norādīja amatpersona.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12. februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14. februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

ASV armija lēš, ka Ukrainas austrumos atbalstu Maskavas apbruņotajām teroristu bandām sniedz aptuveni 12 000 Krievijas karavīru, otrdien paziņoja Eiropā dislocēto ASV spēku komandieris ģenerālis Bens Hodžs.

Starp Ukrainā esošajām krievu militārpersonām ir militārie padomnieki, ieroču sistēmu apkalpes locekļi, kā arī kaujas vienību personālsastāvs, uzstājoties ar runu Berlīnē, norādīja Hodžs.

Viņš piebilda, ka pērn anektētajā Krimas pussalā atrodas vēl 29 000 Krievijas karavīru, bet vēl 50 000 izvietoti pie Krievijas un Ukrainas robežas, būdami gatavi iejaukties, ja Ukrainas armija gūtu pārsvaru pār teroristu un krievu algotņu bandām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu