Jašins: Izmeklētājiem Ņemcova slepkavības lietā ir jānopratina Putins

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavība visizdevīgākā bija prezidentam Vladimiram Putinam, tāpēc izmeklētājiem viņš ir jānopratina šīs lietas ietvaros, uzskata pazīstamais opozicionārs un Ņemcova līdzgaitnieks Iļja Jašins.

«Putins ir galvenais labuma guvējs no Borisa slepkavības. Ņemcovs bija vissvarīgākais, visspilgtākais un vissaturīgākais prezidenta un viņa tuvākā loka kritiķis,» pārraides «Tiesības uz varu» ēterā paziņoja Jašins, vēsta medijs TSN.

Putins ir vismaz politiski atbildīgs par Ņemcova nāvi, jo tieši Krievijas prezidents ir atbildīgs par naida atmosfēras radīšanu pret opozīciju, kuru viņš dēvēja par «nacionālnodevējiem» un «piekto kolonnu», norādīja opozicionārs.

«Galu galā tieši šis naids materializējās lodēs, kas nogalināja manu draugu Borisu Ņemcovu. Putinu ir vismaz jānopratina izmeklētājiem, kaut arī es lieliski saprotu - kamēr vara nemainīsies, tas diez vai notiks,» atzina Jašins.

Viņš arī izteica neizpratni par Izmeklēšanas komitejas paustajām slepkavības versijām, kas noziegumā saskatījusi «sadzīvisku pamatu» vai «ukraiņu pēdas».

«Izmeklēšanas komitejas komentāri būtībā reducējas uz politiskām spekulācijām par Ņemcova privāto dzīvi, kaut kādas blēņas par ukraiņu pēdām. Pamatversijas, kas atrodas virspusē, - Ņemcova ziņojums par Ukrainu, augstu stāvošo amatpersonu kritika. Kā es saprotu, šīs versijas pat netiek izskatītas,» atzina Jašins.

Ņemcovs tika noslepkavots 27.februāra vakarā Maskavas centrā līdzās Kremlim. Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš.

Godinot noslepkavoto opozicionāru, Maskavas ielās svētdien izgāja vairāk nekā 50 000 demonstrantu. Piemiņas pasākumi notika arī daudzās citās Krievijas pilsētās.

Ņemcovam bija 55 gadi, bez viņa palikušas četras meitas un 87 gadus vecā māte. Prezidenta Borisa Jeļcina laikā viņš bija Ņižņijnovgorodas gubernators, vēlāk kļuva par Krievijas valdības premjerministra vietnieku. 2000.gada prezidenta vēlēšanās viņš atbalstīja Vladimiru Putinu, taču drīz vien to atzina par kļūdu un pārgāja opozīcijas rindās, kļūstot par vienu no asākajiem Putina kritiķiem. 2013.gadā Ņemcovs tika ievēlēts par Jaroslavļas apgabala domes deputātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu