Par Ļitviņenko slepkavību aizdomās turētais Kovtuns piekritis piedalīties izmeklēšanā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Par bijušā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieka un Kremļa kritizētāja Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvu tēju Londonā 2006.gadā aizdomās turētais Dmitrijs Kovtuns, kurš atrodas Krievijā, ir piekritis piedalīties izmeklēšanā, ceturtdien atklāja izmeklēšanas jurists Robins Tems.

Kovtuns ir paziņojis izmeklētājiem, «ka

viņš ir gatavs piedalīties izmeklēšanā un, īpaši, sniegt pierādījumus ar videokonferences palīdzību»,

viņš paziņoja.

«Viņš arī nesen norādīja, ka vēlas pieteikties, lai iegūtu lietas dalībnieka statusu,» Tems sacīja izmeklēšanas tiesnesim Robertam Ouenam, piebilstot, ka viņš atbalsta šī statusa piešķiršanu.

Izmeklētāji ir pauduši izbrīnu, kas būtu varējis mainīt Kovtuna domas par labu dalībai izmeklēšanā.

Izmeklēšanai bija jānoslēdzas mēneša beigās, bet Kovtuna lūgums un citu liecību sniegšanas aizkavēšanās nozīmē, ka tā turpināsies arī aprīlī.

Izmeklēšanā iegūtos pierādījumus ir paredzēts publiskot gada beigās.

Jau ziņots, ka Ļitviņenko, kas atklāti kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs-2, un 2006.gada 23.novembrī nomi

Ļitviņenko pirms nāves nepārprotami apsūdzēja Kremli par līdzdalību viņa slepkavībā, tomēr Maskava šīs apsūdzības noliedz. Ļitviņenko nāve izraisīja diplomātisko krīzi Krievijas un Lielbritānijas starpā.

Lielbritānijas policija ir pieprasījusi Krievijas pilsoņu Lugovoja un Kovtuna aizturēšanu saistībā ar Ļitviņenko nāvi, tomēr Krievija ir atteikusies viņus izdot. Abi savu saistību ar disidenta nāvi noliedz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu