14 Eiropas valstis vienojas cīņai pret iekšējo orgānu kontrabandu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

14 Eiropas valstis trešdien Spānijā parakstījušas pirmo starptautisko līgumu cīņai ar iekšējo orgānu kontrabandu - biznesu, kura nelegālā peļņa ik gadu pārsniedz miljardu dolāru.

Kā teikts līguma tekstā, kuru izstrādājušas Eiropas Padomes dalībvalstis, pieņemt cilvēka - dzīva vai miruša - orgānus bez viņa piekrišanas, kas izteikta brīvprātīgi un pilnā apjomā, ir pretlikumīgi.

Ar līgumu arī aizliegta peļņas gūšana no transplantiem, bet upuriem dotas tiesības saņemt kompensācijas, kas segtu ievainojumu un medicīniskās aprūpes izmaksas.

14 Eiropas valstu vidū, kas cilvēka iekšējo orgānu kontrabandas problēmām veltītās konferences gaitā Santjago de Kompostelā, Spānijas ziemeļrietumos, parakstījušas līgumu, ir Beļģija, Lielbritānija, Itālija un Turcija.

«Tas ir viens no tirdzniecības veidiem, kas visnopietnāk ir saistīts ar ekspluatāciju,» sacīja Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Turbjēns Jaglands. «Tā dēvētie donori ir nabadzīgi, vāji, bāreņi, neizglītoti, ievainojami. Bet viņiem un saņēmējiem tiek veiktas operācijas, kurām nav medicīnisko garantiju tirgū, kas kaitē sabiedrības veselībai.»

Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas datiem ik gadu tiek veikti aptuveni 10 000 melnā tirgus transplantāciju. Ar šo problēmu bieži ir saistīta starptautiskā noziedzība.

Ukrainā ir bijis gadījums, kad saņēmēji par nieri samaksājuši līdz 200 000 eiro, sacīja Jaglands.

Lai līgums, kas ir atvērts visām valstīm, stātos spēkā, tas ir jāratificē vismaz piecām valstīm.

Pateicoties līgumam, nacionālajām policijas struktūrām būs vieglāk dalīties ar informāciju un ciešāk strādāt kopā, vēršoties pret kontrabandistu tīkliem, jo valstis darbosies vienas juridiskās struktūras ietvaros, sacīja Jaglands.

Pārējās līgumu parakstījušās valstis ir Albānija, Austrija, Čehija, Grieķija, Luksemburga, Norvēģija, Moldova, Polija, Portugāle un Spānija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu