ASV sāk gaisa triecienus pret «Islāma valsti» Irākas pilsētā Tikrītā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV un to vadītās koalīcijas lidmašīnas trešdienas vakarā sāka gaisa triecienus pret džihādistu grupējuma «Islāma valsts» kaujiniekiem Irākas ziemeļu pilsētā Tikrītā, atbalstot Irākas spēkus, kas līdz šim neveiksmīgi mēģinājuši atkarot šo pilsētu.

Gaisa triecienu kampaņa tika sākta pēc tam, kad Irākas premjerministrs Haidars al Abadi lūdza ASV atbalstu. Pirms tam Irākas spēki mēģināja ieņemt Tikrītu, paļaujoties tikai uz Irānas militāru palīdzību un konsultācijām.

ASV, kuru satrauca Irānas iesaistīšanās šajā Irākas spēku operācijā, pēc Abadi lūguma izmantoja iespēju demonstrēt savu ietekmi un nosūtīja iznīcinātājus un bumbvedējus veikt gaisa triecienus.

ASV prezidents Baraks Obama akceptēja šo gaisa triecienu kampaņu ar nosacījumu, ka Irānas valdības spēkiem būs lielāka loma uzbrukumā Tikrītai nekā šiītu kaujiniekiem, kurus ir apmācījusi un apbruņojusi Irāna.

Irākas ofensīva Tikrītas atkarošanai notiek kopš 2.marta un nav būtiski pavirzījusies uz priekšu.

ASV amatpersonas paziņoja, ka lidmašīnas bombardē iepriekš identificētus mērķus un operācijai ir līdzīgs mērogs kā citām gaisa triecienu kampaņām Irākā un Sīrijā. ASV lidmašīnas nedēļas nogalē bija veikušas izlūkošanas lidojumus pirms gaidāmās operācijas.

Amatpersonas neprecizēja, kādas vēl valstis piedalās šajā gaisa triecienu kampaņā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu