ANO: Patvēruma pieprasījumu skaits bagātajās valstīs audzis par 45%

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijā un Irākā nerimstošo konfliktu dēļ patvēruma pieprasījumu skaits industriāli attīstītajās valstīs 2014.gadā pieaudzis par 45%, ceturtdien Ženēvā pavēstīja ANO bēgļu lietu birojs (UNHCR), norādot, ka pērn šādu lūgumu skaits pieaudzis līdz 866 000.

Tas ir lielākais patvēruma pieprasījumu skaits kopš Bosnijas kara sākuma 1992.gadā, kad bagātajās valstīs patvērumu pieprasīja 900 000 cilvēku.

No sīriešiem saņemto patvēruma pieprasījumu skaits pērn pieaudzis vairāk nekā divas reizes un sasniedzis 150 000, teikts UNHCR ziņojumā. No irākiešiem, kas ir otra lielākā grupa, saņemto pieprasījumu skaits dubultojies, sasniedzot 69 000.

Tiesa gan, bagātajās valstīs nonāk vien neliela Sīrijas un Irākas bēgļu daļa. Pamatā šo valstu bēgļus uzņem Tuvo Austrumu valstis.

«Mūsu atbildei ir jābūt tikpat dāsnai, kāda tā bija [Balkānu karu laikā] - jānodrošina piekļuve patvēruma un izmitināšanas iespējām un citām to cilvēku aizsardzības formām, kas bēg no šiem šausmīgajiem konfliktiem,» sacīja ANO augstais bēgļu lietu komisārs Antoniu Guterrešs.

Cilvēki, kas bēg no vardarbības Afganistānā, nabadzības Kosovā un Serbijā, represijām Eritrejā, ir pārējās lielās bēgļu grupas.

Patvēruma meklētāju skaits Vācijā pieaudzis par 58%, nodrošinot tai pirmo vietu kā vispopulārākajai valstij patvēruma meklētāju vidū.

Patvērumu Vācijā pērn pieprasījuši 173 000 cilvēku. Pamatā tie ir sīrieši, kā arī kosovieši un eritrejieši.

ASV, Turcija, Zviedrija un Itālija arī ir populārāko patvēruma meklētāju galamērķu vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu