Lufthansa: Otrā pilota lēmums - visšausmīgākais kompānijas vēsturē

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aviokompānijas «Germanwings» pasažieru lidmašīnas otrā pilota Andreasa Lubica lēmums apzināti nogāzt lidmašīnu ar 150 cilvēkiem ir «visšausmīgākais notikums mūsu kompānijas vēsturē», ceturtdien paziņoja lidsabiedrības māteskompānijas «Lufthansa» izpilddirektors Karstens Špors.

Otrā pilota rīcība «mūs atstājusi bez vārdiem», pavēstīja Špors, piebilstot, ka pēc otrdienas notikumiem «mēs nevarējām iedomāties, ka kļūs vēl ļaunāk».

Pēc viņa teiktā, nav nekādu norāžu, kas varētu būt novedis pie šādas Lubica rīcības. Lubics izgājis visus psiholoģiskos testus mācību uzsākšanai un regulāri izgājis pārbaudes, sacīja Špors.

Viņš norādīja, ka iepriekš Lubics nav izpelnījies nekādu kritiku, piebilstot, ka tas padara viņa rīcību vēl šokējošāku.

Vienlaikus Špors norādīja, ka nekāda drošības sistēma pasaulē nebūtu spējusi pasargāt aviokompāniju no tādas rīcības kā Lubica izdarītais.

«Lai kādi drošības noteikumi arī būtu uzņēmumā, lai cik augsti arī būtu standarti, šādus izolētus gadījumus nevar pilnībā izslēgt,» norādīja Špors.

«Neviena sistēma pasaulē to nevar izslēgt,» viņš piebilda.

Kā ziņots, Francijas prokurori ceturtdien pavēstīja, ka Alpos avarējušās Vācijas zemo cenu lidsabiedrības «Germanwings» lidmašīnas otrais pilots apzināti nogāzis lidmašīnu.

Kā pavēstīja Marseļas prokurors Briss Robins, otrais pilots apzināti sācis nolaišanās procesu, kad viens pats atradies kabīnē, un nav ielaidis tajā izgājušo kapteini.

Otrā pilota «nodoms bija iznīcināt lidmašīnu», preses konferencē paziņoja Robins. Nospiežot pogu, «viņš uzsāka lidmašīnas nolaišanos».

Pēc Robina teiktā, pilotu kabīnē bijis «absolūts klusums», kad apkalpe centās tajā iekļūt, un otrais pilots bijis pie apziņas līdz lidmašīnas nogāšanās brīdim. «Viņš elpoja normāli. Viņš neizteica ne vārda.»

Viņš identificēts kā 28 gadus vecais Vācijas pilsonis Andreass Lubics un nav zināma viņa saistība ar terorismu vai ekstrēmistiem, sacīja Robins. Lieta netiek izskatīta kā terorisms, viņš uzsvēra.

Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs ceturtdien paziņoja, ka varasiestādes pārbaudījušas Lubica personu un nav atraduši neko neparastu.

Pēc ministra teiktā, pārskatīti izlūkdienestu dati, nacionālā policijas datubāze un «Lutfhansa» informācija, taču nav atrasts nekas uzmanības vērts.

«Mēs pārbaudījām pārējo apkalpi un pasažierus uz terorisma vai citu drošības apdraudējumu pazīmēm, un tās visas bija negatīvas,» paziņoja de Mezjērs.

Kā pavēstīja «Lufthansa» preses pārstāve, Lubics «Germanwings» strādājis kopš 2013.gada septembra. Viņš par pilotu kvalificējies «Lufthansa» mācību centrā Brēmenē un pēc kursu pabeigšanas uzreiz sācis lidot ar «Germanwings» lidmašīnām. Viņam bija 630 stundu lidojuma pieredze.

Lubics ir no rietumu pilsētas Montabauras un dzīvojis ar vecākiem, taču viņam arī bijis dzīvoklis Diseldorfā. Lubics bija reģistrēts aviācijas kluba «LSC Westerwald» biedrs un bijis aktīvs skrējējs, bieži piedaloties vietējās sacīkstēs.

Kā ziņots, otrdien Alpos nogāzās «Germanwings» lidmašīna «Airbus 320», kas atradās ceļā no Diseldorfas uz Barselonu. Katastrofā gāja bojā 150 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu