«Miega slimības» ciemats Kalači - jebkurš un jebkad var iekrist dienām ilgā miegā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Zinātnieki no vairākām pasaules valstīm ir nesaprašanā par to, kāda slimība pārņēmusi Kalači ciematu Kazahstānā. Simtiem iedzīvotāju tur nezināmu iemeslu dēļ mēdz aizmigt dienām no vietas, raksta «The Telegraph».

Mistiskā kaite Kalači ciemata iedzīvotājus nomoka jau divus gadus.

Lai vai ko viņi darītu, lai kas viņi būtu un lai kad tas būtu, Kalači iemītniekiem jādzīvo ar apziņu, ka viņi jebkurā brīdī var pēkšņi aizmigt un pilnīgā nemaņas stāvoklī pavadīt vairākas dienas.

«Vienā brīdī tu runā, nākamajā jau esi aizmidzis. Dažkārt savukārt tu neguli, bet izskaties tā, it kā būtu sadzēries alkoholu,» kaites pazīmes TV raidījumam «Vesti» stāsta Ļubova Bilkova.

Foto: Kadrs no video

Uzliesmojums sākās pirms diviem gadiem

«Slimība», ja tā to vispār var dēvēt, Kalači sākās 2013. gada martā, un kopš tā laika šāda veida negaidīta miega vai nesaprotamas uzvedības simptomi piemeklējuši ceturto daļu ciemata iedzīvotāju. Kopumā Kalači dzīvo aptuveni 600 cilvēku.

Simptomu vidū ir vājums, apgrūtinātas runāšanas spējas, atmiņas traucējumi un dziļš miegs vai savāds pusmiega stāvoklis.

Sirgstošie norāda, ka visbriesmīgākais šajā kaitē ir tas, ka tā ir neprognozējama - tās izpausmes var sākties darbā, gultā esot vai vienkārši ejot pa ielu. Tas nozīmē, ka dažādas ikdienišķas darbības var kļūt pašam un apkārtējiem bīstamas, piemēram, ja miegs pārņem pie auto vai velosipēda stūres vai darbinot kādu mehānisku iekārtu.

Var gulēt pat nedēļu

Cilvēki, kas slimības iespaidā aizmieg, šādā stāvoklī var pavadīt no dažām dienām līdz pat nedēļai. Sirgstošie bieži pamostas dezorientēti, un daži sūdzas arī par halucinācijām.

«Miega slimība» var skart katru, neskatoties uz vecumu, dzimumu, veselības stāvokli un pat sugu.

Pagājušā gada septembrī stundas laikā vietējā skolā aizmiga astoņi skolēni. Janvārī kāda vietējā iedzīvotāja pavēstīja, ka slimība skārusi arī viņas kaķi. Kaķis pirms iemigšanas piedzīvojis hiperaktivitātes lēkmi, uzbrucis sunim un iekodis arī savai saimniecei.

Foto: Kadrs no video

Ārsti un zinātnieki - neziņā

Kaite izrādījies milzīgs pārbaudījums ārstiem, kuri var vien neziņā noplātīt rokas. Tikmēr vietējie vēsta, ka «miega slimības» uzliesmojumiem ir vairākas kopīgas pazīmes:

saslimšana bieži notiek viļņveidīgi (īsā laika posmā saslimst vairāki subjekti), biežāk simptomi parādās atkušņu laikā nekā tad, kad zeme ir sasalusi, un daži apgalvo, ka saskata korelācijas arī ar vēja virzienu.

Kalači slimnīcās uzņemtie «miega slimības» pacienti tiek vienkārši uzraudzīti, līdz pamostas, - neko vairāk ārstējošais personāls palīdzēt nevar.

Ciematiņā vairākās ekspedīcijās ieradušies ārsti un zinātnieki no visas Kazahstānas un arī Krievijas, taču nespēj vienoties par kādu loģisku izskaidrojumu notiekošajam.

Foto: Kadrs no video

Baiss PSRS kodolieroču mantojums?

Dažādi testi izslēguši varbūtību, ka pie vainas varētu būt kāda vīrusa infekcija. Taču citi notiekošo saista ar PSRS kodolindustrijas mantojumu.

Kalači ciemats atrodas tuvumā Krasnogorskai - agrāk plaukstošai kalnraču pilsētai, kura PSRS kodolieroču programmas ietvaros nodarbojās ar urāna ražošanu.

Urāna raktuves tur tika slēgtas 1980. gadu beigās, taču daudziem vietējiem un arī dažiem zinātniekiem ir aizdomas, ka pamestās raktuves atstājušas postošu ietekmi.

«Radona koncentrācija konkrētajā vietā četras vai piecas reizes pārsniedz normu. Un tuvumā atrodas urāna rūdas raktuves. Varbūt problēma ceļas no turienes,» stāsta Kazahstānas Nacionālā kodolcentra Radiācijas drošības institūta galvenais pētnieks Atjoms Grigorjevs.

Neskatoties uz desmitiem pētniecisko misiju, zinātnieki gan nav atraduši tiešus pierādījumus radioaktīvās gāzes un miega slimības uzliesmojumu saistībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu