ASV studenti Noksu Itālijā attaisno britu studentes slepkavībā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Itālijas augstākā tiesa piektdien atcēla notiesājošo spriedumu pret ASV studenti Amandu Noksu par 2007.gadā notikušo britu studentes Mereditas Kerčeres slepkavību.

Itālijas Kasācijas tiesas tiesneši, kas Romā apspriedās desmit stundas, piektdien arī atcēla visas apsūdzības pret Noksas bijušo itāļu draugu Rafaeli Sollečito.

Noksa par tiesas spriedumu pauda «milzu atvieglojumu un pateicību».

«Meredita bija mana draudzene, viņa šajā dzīvē bija pelnījusi tik daudz. Man ir veicies,» ar asarām acīs žurnālistiem Sietlā teica Noksa.

27 gadus vecā Noksa ir cietumā pavadīja četrus gadus pirms apelācijas kārtībā tika atbrīvota 2011.gadā. «Apziņa, ka esmu bez vainas, sniedza man spēku tumšākajos šī smagā pārbaudījuma brīžos,» viņa atzina.

Tomēr Kerčeres māte Erlaine par Itālijas augstākās tiesas spriedumu pauda «pārsteigumu un ļoti lielu šoku». Viņa spriedumu nosauca par dīvainu, jo pārim divreiz kopš 2007.gada slepkavības ir nolasīts notiesājošs spriedums.

31 gadu vecais Sollečito par spriedumu uzzināja savās mājās Itālijas dienvidu reģionā Apūlijā, kur viņš devās pēc pēdējās tiesas sēdes piektdienas rītā. «Beidzot varu atsākt savu dzīvi,» viņš teica žurnālistiem. «Joprojām nespēju tam īsti noticēt. Beidzot vairs nevajadzēs visu laiku pavadīt ar tiesas dokumentiem. Es varēšu atgriezties pie normālas dzīves,» sacīja Sollečito.

Spriedums izraisīja haosu un svinības Romas tiesas zālē. Sollečito advokāte no prieka lēkāja, bet viens no Noksas advokātiem paziņoja, ka tāds spriedums ir atjaunojis viņa ticību Itālijas tiesu sistēmai.

21 gadu vecā Kerčere 2007.gada 2.novembrī - dienu pēc slepkavības - tika atrasta puskaila ar pārgrieztu rīkli kotedžā, kuru viņa kopā ar Noksu un divām itālietēm īrēja universitātes pilsētā Perudžā. Viņai bija 47 durtas brūces.

2008.gada oktobrī Perudžas tiesa par līdzdalību šajā slepkavībā piesprieda 30 gadu cietumā tobrīd 22 gadus vecam imigrantam no Āfrikas valsts Kotdivuāras Rudijam Gedam. Geds pēc vairākām pārsūdzībām tagad izcieš 16 gadu cietumsodu. Geds aizbēga no notikuma vietas un atstāja Itāliju, bet pēc vairākām dienām tika aizturēts Vācijā, kas viņu izdeva Itālijai.

Prokurori līdz pat prāvas beigām uzstāja, ka Noksa un Sollečio dūra Kerčeri, kamēr Geds turēja upuri. Geds mēģinājis izvarot Kerčeri, kad viņa atteikusies piedalīties seksa spēlē, kas bija saistīta ar iepriekšējās nakts Helovīna ballīti. Geda prāvā tiesnesis norādīja uz Noksas un Sollečito iesaisti noziegumā, uzsverot, ka Geds nevarēja to pastrādāt vienatnē.

Noksa un Sollečito uzsvēra, ka slepkavības naktī nav bijuši mājās, tomēr atzina, ka ir smēķējuši marihuānu un viņu atmiņas ir aizmiglotas.

Noksa un Sollečito pirmo reizi tika notiesāti 2009.gadā, kad tiesa Perudžā piesprieda Noksai 26 gadu cietumsodu un Sollečito - 25 gadu cietumsodu par Kerčeres slepkavību, lai gan prokurori abiem bija pieprasījuši mūža ieslodzījumu. 2011.gada oktobrī apelācijas kārtībā abi tika attaisnoti apsūdzībās par slepkavību, jo neatkarīgi eksperti nopietni apšaubīja svarīgus DNS pierādījumus šajā lietā, bet Itālijas augstākā tiesa 2013.gadā nolēma, ka lieta jāiztiesā vēlreiz.

Tiesa Itālijas pilsētā Florencē 2014.gada janvārī aizmuguriski atzina Noksu par vainīgu slepkavībā un piesprieda 28 gadu un sešu mēnešu cietumsodu. Par vainīgu slepkavībā tika atzīts arī Sollečito, un tiesa piesprieda viņam 25 gadu cietumsodu.

Noksas cietumsods ir ilgāks nekā Sollečito, jo viņa tika atzīta par vainīgu arī mēģinājumā apmelot savu bijušo darba devēju - bāra īpašnieku imigrantu no Kongo Demokrātiskās Republikas Patriku Lumumbu, ka slepkavību pastrādājis viņš. Lumumba tādēļ divas nedēļas pavadīja apcietinājumā.

Abu apsūdzēto advokāti ir solījuši, ka centīsies panākt kompensāciju par viņu četriem cietumā pavadītajiem gadiem.

Kopš atbrīvošanas apelācijas kārtībā pēdējo trīs gadu laikā Noksa ir pabeigusi valodu studijas Vašingtonas Universitātē un Sietlā strādā par ārštata reportieri laikrakstā «West Seattle Herald». Noksa arī ir uzrakstījusi memuārus par savu dzīvi un pieredzi Itālijā, kas tika publicēti 2013.gadā. Viņa ir saderinājusies ar mūziķi Kolinu Sazerlendu, kurš nesen no Ņujorkas pārcēlās uz dzīvi Sietlā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu