ANO ģenerālsekretārs: Jemenas konfliktu var atrisināt tikai sarunu ceļā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns sestdien paziņoja, ka sarunas ir vienīgais veids, kā novērst ilgtermiņa konfliktu Jemenā.

ANO ģenerālsekretārs tādu viedokli pauda sestdien arābu valstu samita atklāšanas sesijā Ēģiptes Sarkanās jūras kūrortā Šarmelšeihā.

Jemenā notiek Saūda Arābijas vadīta gaisa triecienu kampaņa pret šiītu nemierniekiem hutiešiem un viņu sabiedrotajiem.

Bans arī atzina saniknojumu un apkaunojumu par pasaules nespēju apturēt pilsoņu karu Sīrijā, kas turpinās jau četrus gadus.

Persijas līča amatpersonas sestdien norādīja, ka arābu gaisa triecieni pret Irānas atbalstītajiem nemierniekiem Jemenā varētu turpināties līdz pat sešiem mēnešiem.

Sākotnēji Saūda Arābija un tās sabiedrotie prognozēja vienu mēnesi ilgu kampaņu, tomēr beigās tā varētu turpināties «vismaz piecus līdz sešus mēnešus», sacīja kāda amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Viņš teica, ka trīs dienas ilgusī kampaņa līdz šim ir bijusi veiksmīga, iznīcinot mērķus, tostarp 21 raķeti «Scud».

Vienlaikus viņš apsūdzēja Irānu par «loģistikas un militārā atbalsta» sniegšanu šiītu nemierniekiem.

«Aplēses liecina, ka Jemenā ir 5000 irāņu, [Irānu atbalstošās Libānas kustības] «Hezbollah» un Irākas kaujinieku,» viņš piebilda.

Viņa apgalvojumiem nav iespējams gūt tūlītēju apstiprinājumu.

Persijas līča valstu diplomāti paziņoja, ka Saūda Arābija un tās sabiedrotie ir nolēmuši iesaistīties pēc tam, kad janvāra beigās satelīta attēli liecināja, ka valsts ziemeļos uz Saūda Arābijas robežu tiek pārvietotas raķetes «Scud».

Amatpersonas arī pauda bažas, ka Irāna varētu atriebties par militāro kampaņu, īstenojot destabilizējošus pasākumus. «Irāna atbildes ar teroraktiem Persijas līča valstīs,» sacīja viena no amatpersonām.

Savukārt Jemenas prezidents Abedrabo Mansurs Hadi aicināja turpināt Saūda Arābijas vadītos gaisa triecienus, līdz hutieši nepadosies un viņu līderi netiks saukti pie atbildības.

«Es aicinu šo operāciju turpināt līdz šī banda padodas un atstāj visas vietas, kuras tā ir ieņēmusi ikvienu provinci,» viņš teica samitā Šarmelšeihā.

Hadi pieprasīja hutiešu nemierniekiem nolikt smagos ieročus un viņu līderiem padoties.

«Es saku Irānas lellei un visiem, kas ir ar viņu, jūs esat, tas, kurš iznīcināja Jemenu ar savu politisko nenobriedumu,» Hadi teica, acīmredzot runājot par nemiernieku līderi Abdulmaliku al Huti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu