Asads: Par spīti ASV uzlidojumiem, «Islāma valsts» turpina pieaugt

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džihādistu grupējums «Islāma valsts» pēdējo sešu mēnešu laikā, kopš ASV vadītā koalīcija pret to sākusi uzlidojumus, turpinājis pieaugt gan skaitliski, gan arī izplešoties jaunās teritorijās, intervijā, kas svētdien tika pārraidīta ASV telekanālā CBS, sacīja Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

Septembrī pret «Islāma valsti» Sīrijā sāktajiem ASV uzlidojumiem dažkārt bijusi lokāla rakstura ietekme, norādīja prezidents.

«Bet kopumā, ja vēlamies runāt par «Islāma valsti», patiesībā «Islāma valsts» kopš uzlidojumu sākuma ir paplašinājusies,» sacīja Asads.

Viņš arī norādīja, ka «Islāma valsts» Sīrijā ik mēnesi piesaista 1000 rekrūšu.

«Irākā viņi izplešas, un Lībijā, un daudzviet citur ar «Al Qaeda» saistītās organizācijas ir apliecinājušas lojalitāti «Islāma valstij». Tātad situācija ir tāda,» piebilda Asads.

Vaicāts, vai Sīrijas armija izmanto hlora gāzi un mucu bumbas, Asads sacīja, ka šādu apgalvojumu izplatīšana ir «pret Sīriju vērstās ļaunprātīgās propagandas daļa».

«Pirmkārt, hlora gāze nav militāra gāze. To var nopirkt visur,» sacīja prezidents.

Intervijā žurnālistam Čārlijam Rouzam Asads atzina, ka «principā katrs dialogs ir pozitīvs».

Viņš gan arī piebilda, ka šādam dialogam ar ASV ir jābūt balstītam «abpusējā cieņā».

Vaicāts, kādos apstākļos viņš atteiktos no varas, Asads sacīja: «Kad man nebūs sabiedrības atbalsta. Kad es nepārstāvēšu sīriešu intereses un vērtības.»

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā «Islāma valsts» un ar «Al Qaeda» saistītā «Al Nusra». Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas saņem atbalstu no ārvalstu patroniem.

«Islāma valsts» ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur «kalifātu» un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu