Igaunijas valdības veidošana uzticēta Tāvi Reivasam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas Rīgikogu jaunā, trīspadsmitā sasaukuma deputāti pirmdien pirmajā parlamenta sēdē nodevuši svinīgo amata zvērestu un spīkera amatā pārvēlējuši sociāldemokrātu Eiki Nestoru, vēsta «Delfi.ee».

Nestora kandidatūru atbalstīja 58 deputāti, par otru kandidātu - opozīcijā palikušās Brīvās partijas priekšsēdētāju Andresu Herkelu - balsoja 41 parlamenta loceklis, bet viens biļetens tika atzīts par nederīgu. Rīgikogu sēdē piedalījās 100 deputāti - visi, izņemot Centra partijas vadītāju Edgaru Savisāru, kas pēc kājas amputācijas joprojām atrodas slimnīcā.

Saskaņā ar Igaunijas konstitūciju pirmajā jaunā sasaukuma Rīgikogu sēdē tika paziņots par līdzšinējās premjera Tāvi Reivasa valdības atkāpšanos.

Arī jaunās valdības veidošanu prezidents Tomass Hendriks Ilvess uzticējis Reivasam kā vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās Reformu partijas līderim.

Tiekoties ar Reivasu, prezidents norādījis, ka cer uz iespējami drīzāku koalīcijas izveidi un koalīcijas līguma parakstīšanu, paziņojis prezidenta birojs.

«Ja tā būs Reformu partijas, Sociāldemokrātiskās partijas un Tēvzemes un «ResPublica» apvienības koalīcija, tad 59 šo partiju deputātu balsis nodrošinās jums spēcīgu mandātu. Izmantojiet to atbildīgi, kā piedien valstsvīriem,» sacījis Ilvess. «Vairākuma valdība var būt sekmīga tikai tad, ja līdz ar vairākumu parlamentā tai ir arī sabiedrības atbalsts.»

Reivasam dotas 14 dienas,

lai ziņotu parlamentam par nākamās valdības veidošanas principiem un saņemtu Rīgikogu atbalstu.

Pašreizējais ministru kabinets turpinās darbu līdz jaunās valdības apstiprināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu