ANO pārtrauks barot Donbasa iedzīvotājus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepietiekamā finansējuma dēļ ANO pārtrauks pārtikas dalīšanu Krievijas algotņu kontrolēto Austrumukrainas apgabalu iedzīvotājiem, paziņoja ANO Humāno jautājumu koordinācijas birojs (OCHA).

Programmai, kuras mērķis ir sniegt palīdzību okupēto Donbasa rajonu iedzīvotājiem, no 2015.gadam pieprasītajiem 316 miljoniem dolāru saņemti tikai 16%.

«Humānās palīdzības piegāžu apjomi, kā sagaidāms, virknē būtiskāko sfēru saruks, jo finansējums turpina saglabāties ārkārtīgi zems,» teikts OCHA ziņojumā.

Palīdzību nesaņems 80 000 cilvēku

Nepietiekamā finansējuma dēļ aptuveni 80 000 cilvēku tiks izbeigta palīdzības sniegšana naudas līdzekļu un pārtikas talonu formā. Turklāt Krievijas algotņu kontrolētajos apgabalos tiks izbeigta pārtikas paku dalīšana.

ANO 2015.gada humānās palīdzības programma Ukrainā tika apturēta 23.februārī.

Bēgļu skaits sasniedzis miljonu

ANO ziņojumā pieminēts Debaļceves iedzīvotāju smagais stāvoklis, kā arī Kijevas varasiestāžu dati par to, ka Donbasa bēgļu skaits, kuriem ir nepieciešama palīdzība, sasniedzis miljonu.

Krievija uz pašas atbalstīto, finansēto un apbruņoto kaujinieku teritorijām nosūtījusi vairākus «humānās palīdzības konvojus», par kuru saturu neatkarīga informācija gan nav saņemta. Humāno palīdzību Donbasa iedzīvotājiem sniedz Doņeckas oligarha Rinata Ahmetova fonds.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki tiek koncentrēti pie Mariupoles.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu