Lielbritānija izsaukusi Argentīnas vēstnieku Folklenda jautājumā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Argentīnas kritiskie komentāri par Lielbritānijas lēmumu pastiprināt savu aizsardzību Folklenda salās ir pamudinājuši valdību izsaukt Argentīnas vēstnieku Londonā, lai izteiktu protestu, ceturtdien paziņojušas amatpersonas.

Argentīna savukārt izsaukusi Lielbritānijas vēstnieku saistībā ar mediju ziņoto, ka Londona izspiegojusi Argentīnu, lai bloķētu tās centienus panākt Folklenda salu suverenitāti.

Argentīnas ziņu portāls TN pagājušajā nedēļā ziņoja, ka bijušā ASV izlūkdienestu darbinieka Edvarda Snoudena atklātībā nodotie dokumenti liecina, ka viena no Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūras (GCHQ) apakšstruktūrām īstenojusi Argentīnā plašu ilgtermiņa spiegošanas programmu «Operation Quito». Tostarp mēģināts izspiegot militāro un politisko līderu komunikāciju un izplatīt internetā propagandu.

Argentīnas Ārlietu ministrija paziņoja, ka britu vēstniekam pieprasīti paskaidrojumi par Londonas klusēšanu šajā lietā.

Spriedze abu valstu starpā pieaugusi kopš Londonas lēmuma pastiprināt savu aizsardzību Folklenda salās, ko Argentīna nodēvēja par «provokāciju» un priekšvēlēšanu triku.

«Mēs stingri iebilstam pret Argentīnas prezidentes un Argentīnas vēstnieka Londonā nesenajiem paziņojumiem, tāpēc izsaucām vēstnieku, lai par tiem atskaitītos,» norādīja Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

Argentīnas prezidente Kristīna Kirhnere pagājušajā nedēļā, atzīmējot 33.gadadienu kopš Folklenda kara, paziņoja, ka salas atkal būs daļa no Argentīnas teritorijas.

Prezidente arī atbalsoja Argentīnas Ārlietu ministrijas iepriekš paziņoto, ka «dialogs un sarunas - nevis ieroči - ir vienīgais veids, kā atrisināt lietu».

«Ir absolūti neattaisnojami, kā arī neiedomājami palielināt iedomāto «Argentīnas draudu» rēgu kā pamatojumu Lielbritānijas militārā budžeta palielināšanai,» paziņoja ministrija.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons martā paziņoja, ka Londona desmit gados plāno ieguldīt 180 miljonus mārciņu, lai stātos pretī «nepārtrauktajai iebiedēšanai» no Argentīnas puses.

Folklenda salu arhipelāgs, kuru argentīnieši dēvē par Malvinu salām, atrodas Lielbritānijas valdījumā kopš 1833.gada, taču Buenosairesa uzskata, ka briti esot okupējuši Argentīnas teritoriju.

1982.gada 2.aprīlī Argentīnas militārā hunta sarīkoja iebrukumu Folklenda salās. Lai šo teritoriju atgūtu, Lielbritānijas toreizējā premjerministre Mārgareta Tečere uz turieni nosūtīja karafloti. Bruņotais konflikts ilga 74 dienas un noslēdzās 14.jūnijā ar Argentīnas spēku kapitulāciju.

Pēdējos gados spriedzi saasinājis jautājums par naftas atradnēm, kas atklātas Folklenda salās.

Argentīna neatzīst Lielbritānijas tiesības iegūt naftu šajā reģionā.

Argentīnas ārlietu ministra vietnieks britu vēstniekam darījis zināmu, ka Argentīna iesniegs kriminālsūdzību pret uzņēmumiem, kas veic izpēti Argentīnas kontinentālajā šelfā, «pārkāpjot ANO rezolūcijas Malvinu salu jautājumā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu