Grieķijas premjers - ateists saspīlētā gaisotnē ticies ar Krievijas patriarhu Kirilu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs, kurš sevi oficiāli atzīst par ateistu, ceturtdien Krievijas apmeklējuma noslēgumā tikās ar šīs valsts pareizticīgo baznīcas galvu - Maskavas un visas Krievzemes patriarhu Kirilu, un šī tikšanās notika saspīlētā gaisotnē.

Cipra Maskavas vizītes mērķis ir izveidot tuvākas attiecības ar Krieviju, un patriarham Kirilam ir tuvas attiecības ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ar kuru Ciprs trešdien tikās Maskavā.

Ciprs un Kirils tikās patriarha oficiālajā rezidencē klosterī.

Kirils janvārī apsveica Cipru ar stāšanos premjera amatā pēc viņa vadītās galēji kreiso partiju apvienības «Radikāli kreiso koalīcija» (SYRIZA) uzvaras Grieķijas parlamenta ārkārtas vēlēšanās, tomēr aicināja jauno Grieķijas premjeru uzņemties ne vien politisku, bet arī morālu lomu valsts dzīvē.

«Es ceru, ka jūsu valdība darīs visu iespējamo, lai saglabātu jūsu tautas garīgos pamatus un tikumību,» toreiz sacīja Maskavas patriarhs. «Neaizmirstiet, ka būt kristietim nav politiska nostāja,» piebilda Kirils, sakot, ka tikai ar «garīgu pamatu» valsts var cerēt uz patiesu sociālu taisnīgumu.

Ciprs atbildē uz šo apsveikumu sacīja, ka priecājas par to, ka Maskavas patriarhs «ir veltījis laiku, lai papētītu manu personīgo pārliecību».

Kad Ciprs janvārī deva premjera amata zvērestu, viņš to darīja civilā, nevis reliģiskā ceremonijā. Tas bija pirmais šāds gadījums Grieķijā, kur tāpat kā Krievijā valsts vara ir cieši saistīta ar pareizticīgo baznīcu.

Ceturtdienas tikšanās laikā Ciprs un Kirils tomēr spēja atrast kopīgus viedokļus.

Ciprs norādīja uz tolerances un lielākas sociālas solidaritātes centienu lomu sabiedrībā. Nepilnu stundu ilgās tikšanās laikā Ciprs un patriarhs arī bija vienisprātis par to, ka jāizbeidz Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas pret Krieviju, kas ir smagi skārušas Krievijas ekonomiku.

Ciprs pēdējos mēnešos ir mīkstinājis savu nostāju pret baznīcu, par ko liecina viņa vizīte Atona kalnā, kas ir sena pareizticīgo mūku klosteru kopiena Grieķijas ziemeļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu