Turcija izsauc Vatikāna vēstnieku par pāvesta izteikumiem par armēņu genocīdu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcija svētdien izsaukusi Vatikāna vēstnieku Ankarā, lai pieprasītu paskaidrojumus par pāvesta Franciska izteikumiem, kuros 1915.gadā notikušais armēņu slaktiņš nodēvēts par genocīdu, ziņo mediji.

Vēstnieks izsaukts uz Turcijas vēstniecību Ankarā, vēsta telekanāli NTV un CNN.

Jau vēstīts, ka armēņu slaktiņa simtgades piemiņas dievkalpojumā pāvests Francisks svētdien notikušo nodēvējis par genocīdu.

Francisks norādīja, ka cilvēce pēdējā gadsimtā piedzīvojusi trīs milzīgas traģēdijas.

Pirmā bija armēņu slaktiņš, kas plaši tiek uzskatīts par «pirmo 20.gadsimta genocīdu», norādīja Francisks, citējot pāvesta Jāņa Pāvila II un Armēnijas patriarha 2001.gadā parakstīto paziņojumu.

Pārējos divus 20.gadsimta genocīdus «īstenoja nacisms un staļinisms», norādīja pāvests.

Lai gan Francisks citēja Jāna Pāvila II vārdus, nodēvējot armēņu slaktiņu par genocīdu, nevis izteicās saviem vārdiem, bija jau sagaidāms, ka tas saasinās attiecības ar Turciju, līdzīgi kā tas notika Jāņa Pāvila II laikā.

1915.gada 24.aprīlī Osmaņu impērijas valdība apcietināja simtiem armēņu inteliģences pārstāvju, no kuriem daudzi tika nekavējoties nogalināti. Tam sekoja armēņu grautiņi un slaktiņi visā impērijas teritorijā, kā arī pavēle masveidīgi pārvietot armēņus no Mazāzijas cauri tuksnesim uz Mezopotāmiju un Sīriju. Tūkstošiem deportēto armēņu zaudēja dzīvību ceļā slimību, bada, bandītu uzbrukumu un pavadošo karavīru brutālās izturēšanās dēļ.

Atbilstoši armēņu vēsturnieku aplēsēm Osmaņu impērijā Pirmā pasaules kara gados tika nogalināts aptuveni pusotrs miljons armēņu.

Armēnija vēlas, lai Turcija atzīst notikušo par genocīdu, bet Ankara kategoriski atsakās to darīt, kā arī turas pie uzskata, ka armēņu upuru skaits mērāms ap pusmiljonu, nevis pusotru miljonu, kā uzskata Armēnija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu