Brazīlijā simtiem tūkstoši cilvēku protestē pret valdības korupciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Brazīlijas pilsētu ielās svētdien notika mierīgas demonstrācijas, kurās simtiem tūkstoši cilvēku protestēja pret valdības korupciju un ekonomiskās situācijas pasliktināšanos.

Demonstranti, no kuriem daudzi bija uzvilkuši nacionālās futbolkomandas dzeltenzaļos krekliņus, aicināja prezidenti Dilmu Rusefu atkāpties un izbeigt korupcijas vaininieku nesodāmību.

Policija lēsa, ka gājienos 195 pilsētās piedalījās 682 tūkstoši cilvēku, tai skaitā apmēram 275 tūkstoši valsts lielākajā pilsētā Sanpaulu. Protestu organizatori gan apgalvoja, ka dalībnieku esot bijis pusotrs miljons, no kuriem apmēram 800 tūkstoši piedalījušies lielākajā demonstrācijā, kas notika Sanpaulu.

Protestētāji apgalvoja, ka valdošā kreisā Strādnieku partija ir iesaistīta korupcijas skandālā valstij piederošajā naftas firmā «Petrobras». Viņi arī pauda neapmierinātību ar inflācijas pieaugumu un komunālo pakalpojumu sadārdzināšanos.

15.martā protestos pret Brazīlijas valdības korupciju izgāja vairāk nekā 1,7 miljoni cilvēku.

Kreisā prezidente Rusefa, kas oktobrī tika ievēlēta uz jaunu termiņu, noliedz savu saistību ar «Petrobras» korupcijas skandālu, un ģenerālprokurora veiktā izmeklēšanā viņa ir attaisnota.

Daudzi protestētāji turpina uzskatīt, ka prezidente noteikti zinājusi par šo skandālu, un daļa no viņiem pieprasa Rusefas impīčmentu. Politiskā opozīcija uzsver, ka politiķu piekukuļošana šajā skandālā lielākoties notikusi tad, kad Rusefa bija «Petrobras» valdes priekšsēdētāja.

Rusefas popularitātes reitings ir sarucis zem 20% atzīmes ne vien «Petrobras» afēras, bet arī ekonomiskās situācijas pasliktināšanās dēļ. Prezidente ir samazinājusi budžeta izdevumus, bet sola aizsargāt sociālās labklājības programmas, kas ir pamats viņas Strādnieku partijas atbalstam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu