Fotostāsts: Vai zināji, ka Indijā ir pilsēta, uz kuru veci ļaudis dodas nomirt?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Varanasi daudzi uzskata par hinduistu svētāko pilsētu, kur nomirt ir katra ticīgā pienākums. Tāpēc ik gadu tūkstošiem veco ļaužu Varanasi ierodas, lai aizietu mūžībā, raksta «Reuters».

Hinduisti tic, ka nomiršana Varanasi un pelnu izkaisīšana Gangā ļauj viņu dvēselei izbēgt no nāves un atdzimšanas cikla, tā vietā paverot ceļu uz «mokša» jeb pestīšanu. Tādēļ cilvēki, kuri vairs negrib piedzīvot zemes mocības, ierodas aizsaulē aiziet tieši Varanasi.

Saprotams, ka vecajiem ļaudīm nepieciešama arī vieta, kur apmesties, tāpēc labdarības organizāciju pārraudzībā darbojas vairāki hosteļi, kuros nāvei tuvojošies cilvēki dzīves pēdējās dienās apmetas.

Viens no šādiem «nāves hosteļiem» ir «Mukti Bhavan» jeb «Pestīšanas māja». Hostelī ir 12 numuriņi, templis un nelieli priestera apartamenti. Viesiem šeit ļauts pavadīt līdz divām nedēļām. Ja nāve nav pienākusi, iemītniekiem pēc šā laika nereti diskrēti tiek lūgts atrast citu apmešanās vietu.

«Mukti Bhavan» menedžeris ir 62 gadus vecais Bhairavs Nats Šukla, kurš uzņēmis mirstošos viesus jau vairāk nekā četrus gadu desmitus. Viņš atklāj, ka šajā laikā viņa vadītajā iestādē apmetušies vairāk nekā 14 500 cilvēku.

Hostelī vecie un slimie ļaudis visbiežāk ierodas savu tuvinieku pavadībā. 97 gadus vecā Bogla Devi hostelī ieradusies kopā ar savu 30 gadus veco mazdēlu. «Mana vecmāmiņa ir dārgākā lieta, kas man jebkad bijusi. Es gribētu, lai viņa atpestīšanu sagaida manās rokās,» saka mazdēls.

Savukārt 105 gadus vecā Munna Kuvari hostelī ieradusies rast pēdējo mieru, jo šeit pirms 18 gadiem mira arī viņas vīrs.

«Mēs visi esam atstājuši savus darbus, un ieradušies šeit, lai viņas nāve būtu mierpilna,» stāsta Kuvari 45 gadus vecais brāļadēls.

Mirušie ļaudis tiek kremēti tuvējā krematorijā, un, saskaņā ar viņu vēlmēm, pelni izkaisīti upē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu